Ingezonden persbericht

Onderzoeksbureau GBNED, 28 juni 2007

Aftreden Minister Donner in zicht na het zoveelste debacle rondom beloofde administratieve lastenverlichting?

Ondernemers zien beloofde lastenvermindering van 350 miljoen euro in 2007 aan hun neus voorbij gaan

"Het Nederlandse Taxonomie Project (red. NTP) is een samenwerkingsverband van de ministeries van Justitie en Financiën en is qua beoogde opbrengst het grootste project uit het programma vermindering administratieve lasten voor het bedrijfsleven van het kabinet Balkenende. De geraamde administratieve lastenverlichting bij gebruik van de taxonomie bedraagt voor ondernemers 350 miljoen euro in 2007, maar bij optimale benutting van de mogelijkheden kunnen de besparingen oplopen tot zo'n 900 miljoen euro. Door een Nederlandse XBRL-taxonomie in te voeren in financiële softwarepakketten, kunnen ondernemers en accountants met één druk op de knop de juiste gegevens voor de jaarrekening, winstaangifte en economische statistieken uit hun administratie verzamelen en aanleveren bij de Kamers van Koophandel (KvK), Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)", aldus eerdere berichtgeving in de media.

Na alle ellende bij de Belastingdienst en het UWV, die is ontstaan door de Wet WALVIS die op 1 januari 2006 is ingevoerd, krijgen ondernemers nu weer een domper te verwerken. De beloofde administratieve lastenverlichting in 2007 (van 350 miljoen euro) als gevolg van de invoering van een Nederlandse XBRL-taxonomie gaat niet door!

Medio 2006 is een XBRL-convenant tot stand gekomen met als belangrijkste doel te komen tot administratieve lastenverlichting voor ondernemers door samenwerking tussen overheid, beroepsorganisaties, ondernemersorganisaties, intermediairs en ICT dienstverleners. "Het Taxonomie project heeft gezorgd voor een uitstekend resultaat in korte tijd. Of in elk geval in kortere tijd dan waar de overheid gebruikelijk om bekend staat", zo luidt een deel uit de tekst van de inleiding door de toenmalig minister van Justitie, Donner.

Het convenant is inmiddels (opgave website www.xbrl-ntp.nl mei 2007) ondertekend door minder dan 100 organisaties. Intermediairs worden hierbij mede vertegenwoordigd door de beroepsorganisaties die het convenant ondertekend hebben. Maar dit laatste geldt niet voor de softwareleveranciers. In Nederland zijn er een paar honderd softwareleveranciers die administratieve software leveren. Een belangrijk deel van deze laatste groep heeft het convenant niet ondertekend volgens ons.

Reactie convenantpartners: Geen beloofde lastenvermindering in 2007
Afgelopen periode hebben wij een aantal beroeps- en ondernemersorganisaties benaderd die convenantpartners zijn en onder meer de volgende vraag voorgelegd:
"Verwacht u dat de invoering van de Nederlandse XBRL-taxonomie in 2007 al zal bijdragen tot administratieve lastenvermindering voor ondernemers?".

We hebben de volgende reactie gekregen:
* Fiscount Accountants adviseurs BV; Weinig tot zeer beperkt gezien de grote onduidelijkheid bij de Nederlandse ondernemers en intermediairs over de praktische vertaalslag.
* Koninklijk NIVRA; Wij verwachten dat de invoering van XBRL geleidelijk zal verlopen. Bijdragen aan de administratieve lastenverlichting zijn op dit moment nog moeilijk in te schatten. Duidelijk is dat accountantskantoren, afhankelijk van hun situatie, een inspanning zullen moeten verrichten om XBRL te kunnen gaan gebruiken. Maar dat deze vorm van communicatie in de toekomst het uitwisselen en beschikbaar stellen van informatie efficiënter maakt is evident. Invoering vergt een investering nu om in de toekomst voor vele jaren besparingen te kunnen realiseren.
* NOAB; Neen.
* NOvAA; XBRL zal op termijn kunnen leiden tot lastenverlichting.
* SRA; Neen.
* VNO-NCW; Neen.

Onze conclusie uit de gegeven reacties is dat de Nederlandse XBRL-taxonomie in 2007 niet zal bijdragen tot administratieve lastenverlichting voor ondernemers. Het is de vraag of het kabinet nu eindelijk eens consequenties gaat verbinden aan dit soort toezeggingen die niet waargemaakt worden.

Op onze vraag of de Nederlandse XBRL-taxonomie na 2007 zal bijdragen tot administratieve lastenvermindering voor ondernemers lopen de meningen uiteen. Aan de ene kant wordt verwacht dat het rapportageproces binnen het MKB en de intermediairs efficiënter zal verlopen en aan de andere kant is men van mening dat er al efficiënt wordt gewerkt door intermediairs. In elk geval worden er geen bedragen genoemd als het gaat om lastenvermindering voor ondernemers na 2007.

Feestje
De huidige Minister van Justitie E.M.H. Hirsch Ballin doet ten tijde van de feestelijke bijeenkomst van het NTP (Nederlands Taxonomie Project) op 5 april 2007 in Madurodam nog alsof sprake is van een succesvol project. Zijn speech eindigt met de woorden "Daarom wil ik u tot besluit nogmaals hartelijk danken en feliciteren met de resultaten die we gezamenlijk in het kader van het NTP hebben bereikt". Mogelijk is deze minister niet voorzien van de juiste informatie of wilde hij het feestje in Madurodam niet in het water gooien.

Saillant detail is ook nog dat Het Nederlandse Taxonomie Project (NTP) op het Innovatiefestival in Dordrecht in 2006 de Nationale Innovatieprijs voor projecten in de publieke heeft sector gekregen. Er waren in totaal 175 inzendingen. Wij zijn dan toch wel benieuwd wat die andere 174 inzendingen waren?

Uitgebreider artikel
Dit bericht is gebaseerd op een uitgebreider artikel dat is opgenomen op onze websites (zie onderstaand). In het artikel zijn tevens individuele reacties van genoemde en andere organisaties opgenomen.
Direct naar volledige artikel: http://kurl.nl/?F7D

Zowel dit persbericht als het artikel waar wij naar verwijzen mag vrij van rechten gepubliceerd worden, mits met bronvermelding.

Onderzoeksbureau GBNED
Gerard Bottemanne
www.gbned.nl
www.softwarepakketten.nl
www.ictaccountancy.nl
www.boekhoudplaza.nl

----------


Ingezonden persbericht