Provincie Antwerpen

Perscommuniqué

Gouverneur Paulus geeft start WODCA-zomercampagne
... met slippertje ...

Antwerpen, 29 juni 2007. Met een aantal indrukwekkende slippartijen op de carpoolparking Rozemaai langs de Ekersesteenweg - door ProMove ingericht als rijvaardigheidsparcours - gaf gouverneur Paulus vandaag de start van de WODCA-zomercampagne. Een hele zomer lang zullen WODCA-promoteams verspreid over de hele provincie Antwerpen informatie geven over de WODCA-promilletest en mensen ertoe aanzetten deze gratis te downloaden op hun GSM. Wie de test vóór 30 september downloadt, maakt kans op 1 van de 50 rijvaardigheidscursussen aangeboden door ProMove.

" 8,8% blaast positief "
" Met de WODCA-zomercampagne wil ik opnieuw aandacht vragen voor het gevaar van alcohol achter het stuur, en dit uitdrukkelijk buiten de eindejaarsperiode. WODCA is er immers het hele jaar door, niet alleen met de gekende controles, maar ook met sensibiliserende acties " , aldus gouverneur Paulus.

Dat die acties nodig blijven, blijkt uit de analyse van de controleresultaten. Sinds vorig jaar gaat het aantal positieve alcoholtests opnieuw in stijgende lijn : van 7,2% naar 8,8%. Een verontrustende tendens, volgens gouverneur Paulus : " Samen met overdreven snelheid, druggebruik en onervarenheid vormt alcohol nog altijd een moordende cocktail in het verkeer. Ik hoop dan ook dat velen - zeker ook jongeren - de WODCA-promilletest zullen downloaden. Zo wil ik op een ludieke manier de discussie over de combinatie drinken en rijden aanwakkeren. "

WODCA-zomercampagne " sms ' wodca ' naar 3507 ' op 15 locaties
Tussen 30 juni en 30 september zullen speciale WODCA-teams op pad gaan om zoveel mogelijk mensen te overtuigen de WODCA-promilletest te downloaden. Dit kan gratis door ' wodca ' te sms ' en naar 3507.

De teams zullen, samen met de WODCA-wagen, onder meer te zien zijn op :
* 1 juli op de Verkeersveiligheidsbeurs in de Nekkerhal in Mechelen
* 8 juli op de zondagsmarkt in Heist-op-den-Berg
* 15 juli in Bobbejaanland in Lichtaart
* 21 juli in het Provinciaal Domein Zilvermeer in Mol
* 28 juli op de Groenplaats in Antwerpen
* 2 augustus op ' Herentals fietst '
* 15 augustus op de kermis in Turnhout
* 25 augustus op Maanrock in Mechelen
* 1 september op de Parkhappening in Schoten
* 1 september op de ' Kroegentocht ' in Zwijndrecht
* 8 september in het Wijnegem Shopping Center
* 14 en 15 september op Pukemarock in Puurs
* 23 september tijdens de Verkeersmarkt op de Grote Markt in Antwerpen
* 27 september op Studay aan de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen

50 rijvaardigheidscursussen te winnen
Alle politiezones die hun medewerking verlenen en de WODCA-wagen op deze events bemannen, wenst gouverneur Paulus uitdrukkelijk te danken. En eveneens bijzonder erkentelijk is hij voor de steun die ProMove aan de actie verleent, onder meer via het aanbod van 50 gratis rijvaardigheidscursussen. Op vrijdag 26 oktober zal gouverneur Paulus de winnaars persoonlijk komen feliciteren.

ProMove werd opgericht in 1997.
Vorig jaar volgden meer dan 7.000 mensen een opleiding bij dit bedrijf.

ProMove steunt de WODCA-actie in de strijd tegen de weekendongevallen. Chris Vanhee : " Jonge autobestuurders zijn een bijzonder kwetsbare categorie deelnemers aan het verkeer. Deze onervarenheid - in combinatie met gebruik van alcohol - is moordend, niet alleen voor de desbetreffende gebruiker/bestuurder, maar ook voor zijn of haar passagiers en de andere weggebruikers. Rijden en alcohol gaan niet samen. Alcohol heeft reeds in lage hoeveelheden een invloed op het menselijk lichaam. Algemeen wordt aangenomen dat de reactietijd met 0,3 seconden stijgt per 0,5 promille alcohol in het bloed. Naarmate het promillegehalte stijgt, treden ook verschijnselen van overschatting op. Bovendien zullen spieren trager reageren, wordt de coördinatie aangetast en neemt het gezichtsveld verder af. Redenen genoeg om een incentive aan te bieden voor het downloaden van de WODCA-promilletest. "



Provincie Antwerpen