Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
29 juni 2007

Experimenten met bedrijfsgerichte gebiedsverbetering

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken ingestemd met de Experimentenwet Bedrijfsgerichte Gebiedsverbetering (BGV). De wet maakt het mogelijk dat ondernemers kunnen experimenteren met gezamenlijke investeringen om de bedrijfsomgeving aantrekkelijker en veiliger te maken. Het gaat om activiteiten als bijvoorbeeld gezamenlijke inhuur van surveillancediensten, camerabewaking, bewegwijzering, verkeersvoorzieningen, groenvoorziening, verlichting of de verwijdering van graffiti.

De Experimentenwet BGV-zones maakt een beperkt aantal experimenten (maximaal 36) mogelijk. Het streven is de experimenten, na een selectieprocedure, in 2008 van start te laten gaan. De Experimentenwet loopt tot 1 januari 2014. Voor 1 juli 2012 vindt een evaluatie plaats en wordt besloten over een eventuele definitieve wet.

Een BGV kan een geschikt instrument zijn om het lokale ondernemingsklimaat en de leefbaarheid en veiligheid van bedrijvenlocaties te verbeteren. Een BGV-zone is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in de kwaliteit en veiligheid van hun bedrijfsomgeving. Op initiatief van ondernemers kunnen gemeenten overgaan tot het instellen van een BGV-zone in een bepaald gebied. Ondernemers stellen daarvoor als vereniging of stichting een plan van aanpak op met bijbehorende begroting. Als de meerderheid van de ondernemers in het voorgestelde gebied instemt, zorgt de gemeente voor de inning van de bijdrage van alle ondernemers in de BGV-zone. Deze inkomsten komen ten goede aan de vereniging of stichting, die daarmee de afgesproken activiteiten uitvoeren.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 29.06.2007