Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 juni 2007

Stelsel sociale leningen aantrekkelijker gemaakt

Op voorstel van minister van Wonen Marino KEULEN heeft de Vlaamse Regering vandaag een aanpassing goedgekeurd van het stelsel van sociale leningen verleend door erkende kredietmaatschappijen. De aanpassing maakt het mogelijk om leningen af te sluiten voor 100 procent van de waarde van de woning. Normaal kunnen bouw- of kooplustigen slechts een lening verkrijgen ter waarde van 80%. De maatregel komt vooral jonge gezinnen zonder startkapitaal, echtgescheidenen en eenoudergezinnen ten goede.

Vandaag zijn er 47 kredietmaatschappijen erkend die sociale leningen verstrekken. Kenmerkend voor het stelsel van de sociale leningen is dat het Vlaamse Gewest haar gedeeltelijke waarborg hecht aan de toegekende leningen. Dankzij deze gewestwaarborg kan het volledige bedrag van de bouw-, aankoop- of renovatiekost beleend worden, zonder dat hiervoor een hogere rentevoet wordt aangerekend. Hierdoor kunnen dan ook voornamelijk gezinnen die over weinig spaargeld beschikken toch aan een interessante rentevoet lenen.

Andere voordelen die gepaard gaan met een sociale lening bij een erkende kredietmaatschappij zijn de beperkte schattingskosten, er worden geen dossierkosten aangerekend, het ereloon van de notaris voor de leningsakte wordt gehalveerd en onder bepaalde voorwaarden (klein beschrijf en minimaal 50% van de aankoopsom belenen) wordt een vermindering van het ereloon van de notaris op de aankoopakte met 250 euro toegekend.

In tegenstelling tot de bijzondere sociale leningen die worden verstrekt door het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, gelden in het stelsel van de sociale leningen geen inkomensgrenzen. Naast het feit dat het moet gaan om de enige woning van de ontlener, wordt enkel gekeken naar de verkoopwaarde van de woning om na te gaan of men in aanmerking komt voor een sociale lening.

Verkoopwaarde opgetrokken tot 200.000 euro

Op voorstel van minister Keulen is deze maximale verkoopwaarde opgetrokken. Ze bedraagt nu 200.000 euro, te verhogen met 5% per persoon ten laste. Voor woningen gelegen in het werkgebied van Vlabinvest, wordt de maximale verkoopwaarde opgetrokken met 10%.

Een tweede belangrijke wijziging is dat nu ook de gewestwaarborg kan worden verleend aan de funding van de kredietmaatschappij zelf. Dankzij deze gewestwaarborg kunnen de kredietmaatschappijen betere voorwaarden afdwingen, wat op zijn beurt zal leiden tot lagere rentevoeten voor de sociale ontlener.

In tegenstelling tot vroeger zullen vanaf nu gezinnen die hun bestaande lening willen herfinancieren, in aanmerking komen voor een sociale lening bij een erkende kredietmaatschappij. Herfinancieringen zijn de laatste jaren erg populair. Met de aanpassing wordt een belangrijke leemte opgevuld.

Tot slot daalt ook de premie die de sociale ontlener moet betalen voor de gewestwaarborg van 0,25% tot 0,20% van het ontleende bedrag.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen
Tel: 02 552 65 10
GSM: 0478 90 89 57
Email: persdienst.keulen@vlaanderen.be