Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Junicirculaire 2007 provinciefonds

29 juni 2007

De junicirculaire 2007 bevat informatie over de hoogte van de algemene uitkering aan de provincies voor de jaren 2007 (lopende jaar) en 2008 en volgende jaren.

Hieronder kunt u de junicirculaire 2007 van het provinciefonds downloaden.

Bestanden


* Junicirculaire 2007 provinciefonds | Pdf-icoon Pdf-bestand

Voorwoord

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Financiën, de Junicirculaire 2007 van het Provinciefonds. Met deze circulaire informeren wij de provincies over de te verwachten provinciefondsuitkering voor 2008. Maar ook de ontwikkelingen in het lopende jaar, 2007, worden behandeld.

Junicirculaire

De naam Junicirculaire geeft al aan dat het niet is gelukt de circulaire uit te brengen in de gebruikelijke circulaire-maand Mei. Daarvoor is echter wel een goede reden. Als nieuw aangetreden kabinet wilden wij het niet alleen laten bij een ambitieus Coalitie-akkoord, maar ook meteen in de eerste 100 dagen spijkers met koppen slaan. Met de VNG hebben wij dan ook op 4 juni 2007 een Bestuursakkoord gesloten, en ook met het Interprovinciaal Overleg IPO hopen wij binnen afzienbare termijn een akkoord te kunnen sluiten.

Accres

De accressen zoals in deze circulaire vermeld staan zijn zowel voor 2007 als voor 2008- 2011 positief. De accressen hebben voor een deel betrekking op de doorwerking van het Coalitie-akkoord. De verdeling van deze middelen vindt nu plaats onder het voorbehoud van het sluiten van een bestuursakkoord tussen Provincies en Rijk. In het bestuurlijk overleg dat wij voerden met het IPO is gezamenlijk de intentie uitgesproken om een deel van de accresmiddelen volgens gezamenlijke maatschappelijke prioriteiten (Ecologische hoofdstructuur en Regionaal Economisch Beleid) in te zetten. De operationalisering van deze intentie zal de komende tijd zijn beslag moeten krijgen.

Investeringen en Uitname

In het Coalitieakkoord is opgenomen dat de provincies naar rato van hun vermogensposities voor ¤ 200 miljoen per jaar bijdragen aan de bekostiging van de investeringsagenda voor de periode 2008-2011. De provincies hebben in IPO - verband een eigen verdeelvoorstel ontwikkeld voor het investeringsaanbod aan het kabinet.

Er is netto ¤ 200 miljoen uit het provinciefonds genomen: bruto is ¤ 340 miljoen uitgenomen via de uitkeringsfactor en vervolgens is er ¤ 140 miljoen verdeeld via een integratie-uitkering. Zodoende kon rekening worden gehouden met het IPO - verdeelvoorstel. Indien deze zomer het Bestuursakkoord met de provincies wordt gesloten en dit tot andere resultaten leidt, dan zal dit in de septembercirculaire worden verwerkt.

De verdeling is alleen gegeven voor 2008. Het te sluiten Bestuursakkoord zal de basis zijn voor de jaren 2009- 2011.

Mede namens de Minister van Financiën,

DE STAATSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Drs A.Th. B. Bijleveld-Schouten


---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties