NEN


NEN 1010 wordt vernieuwd (7)

vrijdag 29 juni 2007, 16:03

De meest gebruikte norm in Nederland - NEN 1010 - ondergaat dit jaar een aantal forse wijzigingen. Waarom? Alweer? De aanpassingen zijn nodig om met de mondiale (IEC) en Europese (CENELEC) normen in de pas te lopen. Tijdens de beurs Elektrotechniek 2007 in oktober wordt de vernieuwde NEN 1010 gepresenteerd. De nieuwe NEN 1010 geeft onder meer duidelijkheid over wandcontactdozen op campings en aardmatten in badkamers.

Campings
In de CENELEC- en NEC 64-commissies is de IEC-rubriek over campings in deel 7 nogmaals onder de loep genomen. Uit één bepaling zou kunnen worden afgeleid dat overal waar een caravan of tent kan staan, een wandcontactdoos aanwezig moet zijn. "Dit gaat natuurlijk te ver en komt ook niet overeen met de praktijk. Die bepaling zal daarom worden omschreven als 'op elke plek die is bedoeld om elektriciteit te leveren moet een wandcontactdoos aanwezig zijn met een aardlekschakelaar van 30 mA", omschrijft Roelof Haak, secretaris van de normcommissie.

Daarnaast komt er een nieuwe rubriek over elektrische vloer-, wand- en plafondverwarming. Haak verwacht dat dit soort verwarmingen niet erg veel zullen worden toegepast, behalve in badkamers. Rubriek 701 (Badruimten) badkamers verwijst hier ook naar. Oprit- en wegdekverwarming worden apart behandeld.

Aardmat
Nog niet geheel duidelijk was of de aardmat in de badkamer zou worden gehandhaafd. De vraag is in hoeverre een betonnen vloer al dan niet geleidend is. In internationale documentatie wordt gesproken over het aanwezig moeten zijn van 'bereikbaar metaal'. Dat iemand onder spanning kan komen te staan in een badkamer met een met betonijzer gewapende vloer, is mogelijk gebleken. Haak: "Een foutje van een domme klusser vier huizen verder. Hij bleek in staat de doorlopende wapening van de huizen onder spanning te zetten. Gezien de realiteit van alledag is het wellicht toch verstandig een aardmat te blijven hanteren."

Onder badkamers in woningen met houten vloeren worden veelal zwaluwstaartplaten aangebracht die de aardmat vormen. In blad 10 van NPR 5310 zijn deze platen indertijd geïntroduceerd. Wel is gebleken dat het heel moeilijk is de garantie te geven dat die platen níet onder spanning kunnen komen te staan. Haak vertelt hierover: "Stel dat iemand metalen buizen door de zwaluwstaartplaten heen plaatst en zo een verbinding tot stand brengt. Kortsluiting met iets daaronder is dan niet ondenkbaar. Reden dus voor de NEN 1010-interpretatiecommissie om het zekere voor het onzekere te nemen. De platen moeten dus op zijn minst met een draad worden geaard."

Lees het hele artikel in MAG1010 05-2007 (verschenen 7 juni 2007).

Meer over de wijzigingen in NEN 1010 in de komende uitgaven van ElektroMail.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1010:2005 nl (Norm) CD 1010:2005 nl (Norm) Wijzigingen NEN 1010 (Cursus) NEN ElektroMail (Publicatie)