Provincie Limburg

Persbericht

Bijzonderheden uit de vergadering van Provinciale Staten van 29 juni 2007

FNV Bondgenoten roept Provinciale Staten op om oud-mijnwerkers financieel te ondersteunen
Als inspreker riep Henk van Rees, namens FNV Bondgenoten, Provinciale Staten op om de oud-mijnwerkers concreet financieel te ondersteunen en hiervoor 10 miljoen aan te wenden.
Bij de behandeling van het agendapunt AZL-pensioenen konden alle fracties instemmen met het bereikte resultaat van gedeputeerde Vrehen. De SP stelde zich op het standpunt dat de gedeputeerde bij de uitwerking van de motie de uitgangspunten (initiëren overleg en bereiken gezamenlijke overeenstemming) niet gevolgd heeft. Gedeputeerde Vrehen merkte het tot nu toe behaalde resultaat aan als een tussenstap en gaf aan dat er een vervolgtraject volgt waarbij de koempels betrokken worden.

Mondelinge vragen
Ontgrindingen Grensmaas
John Aarts (VVD) stelde mondelinge vragen over de volgorde van projecten bij de ontgrindingen Grensmaas. Dit naar aanleiding van de actualiteit dat de ontgrinders in Borgharen/Itteren eerder willen starten omdat de gronden in Bosscherveld niet tijdig zijn verworven. Gedeputeerde Kersten gaf in zijn beantwoording aan dat onderzocht wordt of het voorstel van de ontgrinders strookt met de contracten en dat Provinciale Staten hierover nog nader worden geïnformeerd. Standpunt van Gedeputeerde Staten is dat het volledige Grensmaasproject conform contract uitgevoerd dient te worden.

Rangeerterrein Venlo
Paul Wessels (D66) stelde vragen naar aanleiding van de beslissing van Prorail om, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen en wensen, het internationale rangeerterrein Venlo niet buiten het centrum van Venlo te plaatsen. Gedeputeerde Kersten gaf in zijn beantwoording aan dat dit het gevolg is van een teleurstellende uitkomst van berekeningen van veiligheidsrisicos door het Rijk. De gemeente Venlo echter is het bevoegd gezag. GS handhaven haar opvatting dat het rangeerterrein uit het centrum van Venlo geplaatst zou moeten worden. Mogelijk dat de effecten van de Betuwelijn nog van invloed zijn op de normberekeningen. Provinciale Staten blijven geïnformeerd over de ontwikkelingen.

Uitlatingen gedeputeerde Vrehen over Maastricht Aachen Airport Ingrid Muijs (VVD) stelde vragen naar aanleiding van negatieve uitlatingen in een recent artikel van gedeputeerde Vrehen over de privatisering Maastricht Aachen Airport. Zij had verwacht dat GS ook bij positieve ontwikkelingen de publiciteit zou zoeken. Gedeputeerde Vrehen gaf aan dat hij in een interview zijn zorgen heeft uitgesproken over een aantal ontwikkelingen bij MAA. Gedeputeerde Staten richt de aandacht t.a.v. MAA vooral op onderwijs, het bedrijventerrein (infrastructuur) en acquisitie. Ook is er overleg met de directie van MAA om te komen tot een ontwikkelingsvisie.

Oprichting provinciaal grondbedrijf
Met algemene stemmen stelden Provinciale Staten het Meerjarenperspectief Grondbedrijf vast en de zogenaamde VTU-nota (Voorbereiding Toezicht Uitvoering). Hiermee is de laatste stap gezet in een anderhalf jaar durend proces tot de oprichting van het provinciaal grondbedrijf. Het eerste provinciaal grondbedrijf in Nederland.
Het beoogd doel van het grondbedrijf is niet de handel in grond sec. Inzet is centrale gebiedsontwikkeling waarbij prioriteit ligt bij grootschalige projecten in gebieden met een grote verwevenheid van functies. De provincie is maatschappelijk verantwoord ondernemend, op een bedrijfseconomische basis.

Jeugdzorg
Provinciale Staten namen met instemming kennis van de tijdelijke maatregelen die Gedeputeerde Staten nemen om de problematiek op te lossen in de jeugdzorg met de huidige wachtlijsten. De staten onderschrijven de prioriteit dat de jeugdzorg structureel met extra financiële middelen moet worden aangevuld. In dit kader stuurden de fracties uit Provinciale Staten vandaag een brief naar de Tweede Kamer. Op initiatief van Provinciale Staten wordt na de zomerperiode een jeugdzorgconferentie georganiseerd.

Jaarstukken 2006
Provinciale Staten hebben met algemene stemmen de jaarstukken 2006 vastgesteld. Met deze jaarstukken wordt door het college van Gedeputeerde Staten verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid in 2006, het laatste volledige boekjaar uit de coalitieperiode 2003-2007.

Motie VVD vliegtijden Traumahelikopter
Provinciale Staten namen de VVD-motie aan inzake vliegtijden traumahelikopter. Met deze motie roepen Provinciale Staten het college van Gedeputeerde Staten op om bij de verantwoordelijke instanties aan te dringen op een spoedige verruiming van de vliegtijden van traumahelikopters met name in de nachtelijke uren en dit onder de aandacht te brengen van de Tweede Kamer fracties.

Overige besluiten
Provinciale Staten namen, met uitzondering van de fractie van de VVD, de uitkomsten en aanbevelingen over van de quickscan WMO in Limburg. Provinciale Staten adviseerden het Commissariaat voor de Media dat de Stichtingsraad van de Stichting Omroep Limburg representatief is voor de belangrijkste in de provincie Limburg levende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. Provinciale Staten verklaarden in de periode 2007-2011 zorg te dragen voor de bekostiging van de regionale omroep via de Stichting Omroep Limburg.
Provinciale Staten stelde de Verordening Waterkering Limburg vast. Provinciale Staten stemden in met het vormen van een bestemmingsreserve ILG (Investeringsbudget Landelijk Gebied). Provinciale Staten stelden een wijziging vast van de Financiële verordening Provincie Limburg 2003.
Provinciale Staten stelden de Verordening rechtspositionele voorzieningen statenleden vast.
De moties van het CDA over resoluties Euregioraad Maas-Rijn m.b.t. Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking, Europees Technologie-Instituut en spoorwegen werden door Provinciale Staten overgenomen. Deze moties zijn gericht op grensoverschrijdende samenwerking en toptechnologische regio.

29-6-2007 18:11