Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 juni 2007

Hercules: structurele financiering voor middelzware en zware onderzoeksinfrastructuur

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag het ontwerpbesluit voor het Hercules-programma principieel goedgekeurd. Het ontwerpbesluit wordt nu voor advies overgemaakt aan de Raad van State. De Raad van Bestuur van de Herculesstichting, die instaat voor het beheer van het programma, werd eveneens samengesteld.

Het Hercules-programma wil grootschalige investeringen in onderzoeksapparatuur voor zowel fundamenteel als strategisch basisonderzoek mogelijk maken. De Vlaamse overheid zal voor 70 tot 90% tussenkomen in de investeringskosten. Op die manier wil minister Moerman wetenschappelijk onderzoek stimuleren en de continuïteit ervan verzekeren. Performante onderzoeksapparatuur draagt immers bij tot de internationale aantrekkingskracht van Vlaanderen.

Voor de middelzware apparatuur (investeringskost tussen 150.000 en 1.500.000 euro) worden de Hercules-gelden verdeeld over de verschillende associaties. Dit gebeurt volgens een verdeelsleutel die rekening houdt met het percentage middelen dat de universiteit ontvangt uit het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) en het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF). Hoe beter de prestaties, hoe groter het aandeel in het BOF en het IOF en hoe meer toegang tot de Hercules-gelden.

Dankzij een a priori-verdeelsleutel kunnen associaties hun investeringen ook veel strategischer en toekomstgerichter plannen.

Voor de selectie van investeringen in zware apparatuur (meer dan 1.500.000 euro) worden twee bijzondere commissies opgericht. Hercules Science zal bestaan uit overwegend internationale experts die de investering beoordelen op haar wetenschappelijke kwaliteit. Daarna bekijkt Hercules Invest het financiële plaatje van de excellent beoordeelde aanvragen en onderzoekt de commissie of het investeringsvoorstel voldoende realistisch is. In deze commissie is onder meer de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) vertegenwoordigd.

Hercules is de derde grote pijler van het Vlaamse wetenschapsbeleid. Eerder lanceerde minister Moerman het Odysseus -programma, dat bedoeld is om Vlaamse toponderzoekers terug naar Vlaanderen te halen en in één klap ook buitenlandse toponderzoekers aan te trekken.

Met het Methusalem -programma kunnen Vlaamse wetenschappers rekenen op langdurige en structurele financiering. Zo moeten ze niet elk jaar opnieuw de nodige financiering sprokkelen, met het risico op een vroegtijdige beëindiging van hun onderzoeksproject.

Met Hercules, Odysseus en Methusalem zal Vlaanderen over een krachtig instrumentarium beschikken om internationaal vooruitstrevend onderzoek te blijven doen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman
Tel: 02 552 61 10
GSM: 0476 80 94 74
Email: persdienst.moerman@vlaanderen.be