CDA

29 juni 2007 - Nieuws -

Koppejan: Ambitieuzere aanpak waterveiligheid nodig

CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan heeft deze week in de Kamer gepleit voor een ambitieuzere aanpak van de waterveiligheid. Hij heeft er bij Minister Ter Horst en Staatssecretaris Huizinga-Heringa op aangedrongen dit veel hoger op de politieke agenda te zetten.

Koppejan: âOp dit moment voldoet 24% van de waterkeringen niet aan de wettelijke normen. Van nog eens 35% is niet bekend hoe de staat is. Er is aandacht nodig voor zowel preventie als voor het voorbereid zijn op een eventuele ramp.â

Het kabinet had al eerder geconstateerd dat er grote tekortkomingen zijn in de organisatie van rampenbeheersing. Uit eigen CDA onderzoek onder waterschappen bleek dat bijna een kwart van de waterschappen vindt dat hun regio onvoldoende voorbereid is op wateroverlast of een watersnoodramp. âDe coördinatie is niet duidelijk en de middelen zijn ontoereikend. Maar het onderwerp krijgt ook te weinig aandacht; bij bestuurders, burgers en bedrijven is er weinig besef van overstromingsrisicoâs. Ik vind dat zorgelijkâ, aldus Koppejan.

De Minister zegde op aandringen van de CDAâer toe, om de waterschappen voortaan meer te betrekken bij de Veiligheidsregioâs. âHet CDA is voorstander van een nieuw Deltaplan. Echter de huidige problemen met de waterkwaliteit van de Deltawateren hebben geleerd dat je waterveiligheid niet alleen met waterbouwkundigen moet aanpakken; ook planologen, ecologen en andere deskundigen zijn hiervoor van onschatbare waarde. Ik hoop op een meer geïntegreerd beleid van nu afâ, zo zei Koppejan.