CDA

29 juni 2007 - Nieuws - Ormel: Blij dat kweken van embryoâs voor onderzoek van de baan is

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de Embryowet. Via deze wet is al een aantal jaar geleden geregeld dat het verboden is om embryoâs speciaal te kweken voor andere doeleinden dan zwangerschap. Dit verbod zou maar gelden tot 1 september, maar is nu door de Kamer bestendigd.

CDA woordvoerder Henk Jan Ormel is blij met de bestendiging van het standpunt. âEthische grenzen moeten duidelijk zijn. Ons uitgangspunt is dat menselijk leven in alle stadia moet worden beschermd en dat de waardigheid van het leven niet afhankelijk mag zijn van de kwaliteit ervan of van het ontwikkelingsstadium waarin dit leven verkeert.â Hij meent dat juist door het stellen van duidelijke grenzen, voor de wetenschap ook duidelijk is waar ze verder mag ontwikkelen.

De CDAâer wees de Staatssecretaris in het debat nog wel op een klein verschil van inzicht tussen hen. âDe staatssecretaris gaf goed weer dat het eigenlijk gaat om de beschermwaardigheid van het menselijk leven versus het verlichten van menselijk lijden. Dat is een zeer moeilijke afweging, ook voor de CDA-fractie. Het zijn namelijk beide belangrijke uitgangspunten. Maar de staatssecretaris heeft gezegd dat wij in die afweging van waarden op basis van een slagingspercentage moeten oordelen, uitgaande van een oplopende beschermwaardigheid. Het CDA gaat niet uit van oplopende beschermwaardigheid en ook niet van een slagingspercentage. Ik maak hierin een ander, basaal onderscheid. Sommige fracties spreken van âhet maken van embryo'sâ, terwijl het CDA consequent spreekt van âhet creëren van nieuw menselijk levenâ. Ik meen dat daarin het kernverschil zit. Maken is mensenwerk, creëren van nieuw menselijk leven is meer dan datâ, aldus Ormel.