Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 29 juni 2007 (29/06/07)

Regelmatig versturen we een "parlementaire nieuwsflits". Hierin brengen we een selectie van de par-lementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams parlement

In de plenaire vergadering legde nieuw minister-president Kris Peeters een verklaring af namens de herschikte Vlaamse Regering. Als lid van de commissie Openbare werken sprak Jan Peumans zijn vertrouwen uit in de voormalige minister van Openbare Werken en wenste hij hem geluk met zijn promotie. Jan bedankte ook Yves Leterme. Hij bracht daarbij nogmaals de Vlaamse resoluties, het oorspronkelijke regeerakkoord en het gewijzigde regeerakkoord in herinnering. De opdracht van de vorige minister-president is immers duidelijk: Yves Leterme verhuist naar het Belgische niveau om een grondige staatshervorming door te voeren waar Vlaanderen en Wallonië beter van worden. Het is duidelijk dat Vlaanderen voor meer onafhankelijkheid heeft gestemd. De opdracht van het kartel en van onze ex-minister-president is dus te zorgen voor meer autonomie voor Vlaanderen en Wallonië en voor de overheveling van substantiële bevoegdheden op een aantal beleidsdomeinen. Jan richtte tot slot ook een woord van dank aan partijvoorzitter Bart De Wever, die diezelfde dag aan de overkant in de federale Kamer de eed zou afleggen. Samen met Jan hopen we dat het hem en de andere N-VA-verkozenen heel goed mag gaan in het federale parlement.

Op de voorbije Europese top werd een compromis bereikt over een verdrag dat de Europese grondwet moet vervangen. Jan Loones stelde daarom in de plenaire vergadering een vraag over de impact van dit nieuwe Europese akkoord op de bevoegdheid van het Vlaams Parlement inzake de subsidia-riteitstoetsing.
Minister Geert Bourgeois verklaarde zich samen met Jan liefhebber van Vlaanderen en liefhebber van Europa. Hij antwoordde dat in het nieuwe verdrag, het principe van de subsidiariteit en de evenredigheid is opgenomen en dat het grootste deel van de principes en uitgangspunten van de grondwet behouden blijven. De verklaring van Berlijn stelt dat de verdragsbepalingen, protocollen en desbetreffende verklaringen blijven, voor zover ze door de nieuwe tekst niet gewijzigd worden. Hij gaat er dan ook van uit dat verklaring 49 gehandhaafd blijft. Mocht dit toch niet het geval zijn, zal onze minister bedingen dat de federale minister het nieuwe verdrag maar kan tekenen op voorwaarde dat een nieu-we maar identieke een verklaring wordt toegevoegd.

De gouverneur van Vlaams-Brabant zal een tuchtdossier samenstellen tegen FDF-schepen Eric Libert uit Sint-Genesius-Rode. Dat heeft Vlaams Minister Marino Keulen in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Mark Demesmaeker. Het is meteen het eerste tuchtdossier sinds de Vlaamse Regering op 15 juni de tuchtprocedure voor lokale mandatarissen heeft goedgekeurd (in uitvoering van artikel 71 van het Gemeentedecreet). Het onderzoek gaat over de actieve rol die Eric Libert heeft gespeeld bij het versturen van onwettige, Franstalige oproepingsbrieven voor de federale verkiezingen van 10 juni 2007. De procedure kan leiden tot schorsing of afzetting. Het hoeft geen betoog dat dit soort voorvallen zich vooral voordoet in de faciliteitengemeenten en andere randgemeenten. Tegen de waarnemende burgemeesters van de faciliteitengemeenten Linke-beek, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode loopt al langer een administratief onderzoek bij provinciegouverneur De Witte. Ook in deze gemeenten werden Franstalige oproepingsbrieven verzonden maar de persoonlijke betrokkenheid van de betrokkenen is vooralsnog minder bewezen. Dit onderzoek is echter nog niet afgesloten en kan eventueel ook leiden tot een tuchtdossier. Deze voorgedragen kandidaat-burgemeesters zijn nu reeds gestraft omdat ze niet worden benoemd en ze daardoor geen bijkomende (Franstalige) schepen kunnen benoemen. Mark heeft alvast een met redenen omklede motie ingediend om de Vlaamse Regering er toe aan te sporen voluit gebruik te maken van haar nieuwe bevoegdheid in het kader van het tuchtsanctierecht.

Teletolk is een dienst die men kan aanvragen via de Vlaamse Infolijn en waarmee doven, slechthorenden en mensen met een spraakprobleem door het gebruik van telefoon en internet met horenden kunnen communiceren. Het is voor doven en slechthorenden hét instrument om snel te communiceren, maar tot nog toe slechts beperkt beschikbaar: Teletolk is op een werkdag enkel tussen 9 uur en 19 uur beschikbaar, aldus Helga Stevens in de commissie Welzijn. De aanvragers krijgen vaak ook met lange wachttijden te maken.
Bevoegd minister Vervotte had in haar laatste commissievergadering wel oren naar de vragen van Helga en zou de uitbreiding van de openingsuren van Teletolk en eventuele alternatieve mogelijkhe-den laten onderzoeken. Resultaat hiervan mag eind september 2007 worden verwacht. Om de werking van Teletolk te optimaliseren, vindt er alleszins jaarlijks een uitgebreide evaluatie plaats met de gebruikersgroep van de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties.

In de plenaire vergadering werd het ontwerp van decreet inzake de kosteloosheid van het basisonderwijs besproken en gestemd. Dit decreet is het tweede deel in het drieluik van grote onderwijsdecreten van deze legislatuur. Door het decreet zal vanaf 1 september 2008 alle basisonderwijs kosteloos zijn een campagnespeerpunt van de N-VA in 2004. Kris Van Dijck steunde het decreet dan ook namens de N-VA-fractie, tevens omdat de diversiteit binnen een brede waaier van scholen, elk met hun eigen schoolcultuur en project, behouden blijft.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Lieven De Rouck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be