PERSBERICHT VLUCHTELINGEN-COLLECTIEF LEEUWARDEN

29 juni 2007

OPSPORING AFGEWEZEN PARDON-AANVRAGERS IMMOREEL
VERBIJSTERING OVER VERZOEK ALBAYRAK
OPROEP AAN B&W / GEMEENTERAAD LEEUWARDEN: WERK NIET MEE
ACTIE BIJ MEDEWERKING DOOR GEMEENTE

Vluchtelingencollectief heeft B&W en de gemeenteraad van Leeuwarden in de bijgevoegde brief gevraagd om niet mee te werken aan de immorele opsporing van afgewezen pardon-aanvragers. Dat is in strijd met de pardonregeling en in strijd met de mensenrechten.

Pardon-aanvragers moeten in vrijheid en onbedreigd een verzoek kunnen indienen, anders wordt een pardon-aanvraag Russische roulette. Bovendien mag de gemeente de opsporing van niet criminele illegalen niet faciliteren.

Het verzoek van staats-secretaris Albayrak lijkt misschien heel rechtlijnig maar getuigt opnieuw van een teleurstellend gebrek aan inzicht en het veel te zwaar leunen op adviezen vanuit het ministerie waar de afgelopen jaren een cultuur was gegroeid die gericht was op het realiseren van de ambitie van minister Verdonk: "uitroken en uitzetten".

KWESTIE MOET OPVOLGING BURGEMEESTER DALES BEÏNVLOEDEN

VluchtelingenCollectief vertrouwt er op dat de meerderheid van de gemeenteraad niet wil dat wordt voldaan aan het verzoek van Albayrak. De kwestie dient mee te wegen bij de opvolging van dhr Dales: De nieuwe burgemeester moet garanderen dat hij niet meewerkt aan het opsporen van niet criminele illegalen, en al helemaal niet met behulp van de aanmelding-lijsten voor de pardonregeling.

Ondanks voorzichtig vertrouwen in de goede afloop voor Leeuwarden zal VluchtelingenCollectief de ontwikkelingen nauwlettend volgen en zonodig verdere actie ondernemen.

VluchtelingenCollectief Leeuwarden
Info: J.B. de Vries - 06 - 28.100.770