Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 juni 2007

Toeristisch plan voor de Vlaamse Kunststeden

Vlaams minister van Toerisme Geert BOURGEOIS legde vandaag het kunststedenactieplan voor aan de Vlaamse Regering. Het plan moet de Vlaamse kunststeden beter en meer gecoördineerd promoten in het buitenland en de kwaliteit van het product 'kunststad' nog verbeteren. Zes speerpunten bepalen de focus van de acties. Voor de uitvoering van het plan wordt dit jaar 600.000 euro en volgend jaar 800.000 euro uitgetrokken. De kunststeden engageren zich organisatorisch en financieel.

Toerisme Vlaanderen voert al langer een actief promotiebeleid rond het macroproduct 'Vlaamse kunststeden'. Ook de steden zelf investeren in de uitbouw van het toeristische aanbod en in internationale promotie. Maar al te veel naast en soms zelfs tegen elkaar. Een globale langetermijnvisie voor het toeristische product en een gecoördineerd promotiebeleid ontbraken tot nog toe. Bourgeois is nochtans overtuigd van het potentieel: "Vlaamse kunststad kan een internationaal sterk merk worden, zoals de Franse wijn of de Caraïbische stranden. Nergens vind je zoveel kunststeden op zo'n kleine oppervlakte. Een troef die we samen beter kunnen uitspelen."

Samen was dan ook een sleutelwoord voor de opmaak van het plan. Het Steunpunt Toerisme en Recreatie coördineerde de voorbereidingen en bracht daarvoor herhaaldelijk de betrokken steden, het kabinet van de minister en Toerisme Vlaanderen samen. De focus van die acties ligt op zes strategische speerpunten.

Innovatief cultuurtoerisme: Vernieuwende cultuurtoeristische producten moeten de concurrentiepositie van de Vlaamse kunststeden versterken. De nadruk ligt sterk op authenticiteit, ervaring en belevenis. Cultuur en toerisme moeten daarvoor meer samenwerken en er is nood aan een degelijk evenementenbeleid.

Bereikbaar Vlaanderen: Zowel de fysieke bereikbaarheid op stedelijk, interstedelijk, Vlaams en internationaal niveau, als de perceptie hiervan en de communicatie erover moet verbeteren. Er gaat ook aandacht naar de randvoorwaarden, zoals het onthaal in diverse types van terminals, de kwaliteit van de infrastructuur, signalisatie, kwaliteit van de transportmiddelen enz ?

Congresregio Vlaanderen: Het plan kiest ervoor om Vlaanderen als één congresregio in de markt te plaatsen, met een belangrijke aandacht voor Brussel, in plaats van elk apart.

Iedereen ambassadeur: Elke menselijke schakel in de toeristische ketting die een kunststad vormt, is essentieel voor de toeristische ervaring. Iedereen moet zijn onthalende rol dus op een kwaliteitsvolle manier kunnen vervullen, van taxichauffeur tot treinconducteur, van ober tot museumsuppoost. Allen zijn op een bepaalde manier een ambassadeur voor de stad.

Slagvaardig beleid: Het plan wil het soortelijke gewicht van het toerismebeleid binnen de beleidsvoering verhogen. Op stedelijk niveau weegt het toerisme vandaag onvoldoende op het beleid en ook op Vlaams niveau moet het draagvlak voor toeristische ontwikkeling nog worden vergroot.

Lerende kunststad: De Vlaamse kunststeden kunnen op verschillende punten van elkaar leren en kennis en ervaring uitwisselen. Een probleem is de beschikbaarheid van voldoende betrouwbaar en uniform cijfermateriaal. Beschikbare cijfers worden dan weer zelden aangewend voor de ondersteuning van het beleid. Gegevensuitwisseling en het strategische gebruik ervan vindt het plan essentieel voor de ontwikkeling van het toeristische beleid.

Ook voor de financiering van de uitvoering van het plan wordt samengewerkt. Minister Bourgeois trekt dit jaar 600.000 euro uit voor acties binnen het kunststedenactieplan. Voor volgend jaar reserveert hij 800.000 euro. De steden dragen als rechtstreekse partner financieel bij en Toerisme Vlaanderen zet zijn reguliere werking en middelen in voor de uitvoering van het plan. Daarnaast wordt gerekend op financiering vanuit de Europese steunfondsen en afstemming met de inzet van middelen vanuit het toerismeflankerend beleid van de Vlaamse overheid (cultuur, erfgoed, mobiliteit ...).

De K.U.Leuven krijgt de opdracht om de uitvoering en de opvolging van het plan te begeleiden. Daarvoor wordt een projectcoördinator aangeworven. De inhoudelijke sturing en begeleiding gebeuren door een stuurgroep. Hierin zitten een vertegenwoordiger van iedere Kunststad, een vertegenwoordiger van de minister van Toerisme, de minister van Cultuur, de minister van Economie en de minister van Mobiliteit, iemand van Toerisme Vlaanderen en van het Departement Internationaal Vlaanderen.

Het plan voor de Vlaamse kunststeden is van toepassing op Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen en Brussel. Die laatste werd zoveel mogelijk betrokken bij de opmaak van het plan, maar bleef afwezig op de vergaderingen. Toch wil minister Bourgeois Brussel niet negeren. Onze hoofdstad behoudt een prominente rol in het plan en alle uitgewerkte gezamenlijke acties zullen zich dan ook richten op alle zes kunststeden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Marijke Verboven
Tel: 02 552 70 89
GSM: 0475 48 12 32
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be