NEN


VROM: duidelijkheid over EM-velden

vrijdag 29 juni 2007, 16:46

Minister Cramer van VROM heeft onlangs het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid ingesteld. Dit kennisplatform richt zich op organisaties die met burgers en bestuurders communiceren over EM-velden. Het gaat hen - samen met de Gezondheidsraad - ondersteunen met betrouwbare interpretaties van wetenschappelijk onderzoek en heldere standpunten over elektromagnetische velden van diverse toepassingen.

Het Kennisplatform EM-velden en Gezondheid is een samenwerking van het RIVM, TNO, de GGD's, Agentschap Telecom en ZonMw. De Gezondheidsraad is geen officiële deelnemer, maar zal het kennisplatform adviseren. Het kennisplatform zal gebruikmaken van de expertise die aanwezig is bij de Gezondheidsraad. Door het bundelen van kennis zijn deze organisaties beter in staat de maatschappij goed te informeren over EM-velden in relatie tot gezondheid.

Beoordelen
De informatie over EM-velden en hun mogelijke effect op de gezondheid is breed beschikbaar, maar voor burgers in de praktijk vaak moeilijk te beoordelen op de wetenschappelijke kwaliteit. Een bijkomend probleem is dat kwalitatief betrouwbare informatie in een aantal gevallen wordt voorzien van wetenschappelijk niet-gerechtvaardigde en daarmee - onbedoeld - misleidende interpretaties.

Onderzoeksprogramma EM-velden en gezondheid
Het kennisplatform zal ook communiceren over de resultaten van het onderzoeksprogramma EM-velden en Gezondheid, dat eerder dit jaar van start ging. Het ministerie van VROM heeft namens de rijksoverheid de opdracht voor het onderzoeksprogramma verstrekt aan ZonMw. Hiermee wil de overheid de vinger aan de pols houden bij bestaande en nieuwe technologische ontwikkelingen waarbij sprake is van EM-velden. Bovendien wil de overheid de Nederlandse kennisinfrastructuur op het terrein van EM-velden en gezondheid versterken. Nederland behoudt en verbreedt hierdoor de wetenschappelijke expertise op dit terrein.

Het bureau van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid is gehuisvest bij het RIVM in Bilthoven. Het platform is nu formeel ingesteld maar zal naar verwachting vanaf augustus 2007 operationeel zijn.

Bron: VROM

EM-velden en normalisatie

NEN organiseert een cursus waarin de EMF Richtlijn behandeld wordt. Daarnaast wordt er gewerkt aan diverse normen.

* Cursus Electromagnetic Fields; wetgeving en verplichtingen
* NEN-EN 50499:2006 Ontw. Bepaling van blootstelling van werkers in elektromagnetische velden

* NEN-EN 50505:2006 Ontw. Basis norm voor de evaluatie van de blootstelling van het menselijk lichaam aan elektromagnetische velden van apparatuur voor weerstandlassen en verwante processen
* CLC/TR 50442:2005 Richtlijnen voor productcommissies voor de voorbereiding van normen voor menselijke blootstelling aan elektromagnetische straling

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ElektroMail (Publicatie)