Socialistische Partij afdeling Oss
Voorjaarsnota in gemeenteraad behandeld

29-06-2007 *
Donderdag 28 juni werd in de gemeenteraad de voorjaarsnota behandeld. Het college had een heel stel wensen en de SP fractie benadrukte er nog enkele zoals: Opknappen en kunstgras bij voetbalclub Margriet, verbeteringen bij Cito en Ruwaard, Stadsarchief ook op zaterdag en koopavond open, nieuwbouw soos krinkelhoek, kerstpakketten voor alle minima, centra voor jong en oud in de wijk, bouw nieuwe woningen ook in de dorpen, ondersteuning stg beeldende Kunst Oss en Lith, opknappen kinderboerderij Ruwaard, fietsendiefstal ,enz.

Hieronder de volledige tekst van SP fractievoorzitter Paul Peters .

Meneer de voorzitter,

Vorig jaar heeft de SP bij de behandeling van de voorjaarsnota al gesteld blij te zijn met het hoge ambitieniveau van het college. Het college zat er toen pas net en nu wij een jaar verder zijn wij nog steeds gelukkig met het ambitieniveau. Daarnaast is men ook gewoon stevig aan de slag gegaan met de uitvoering van het programma "Samen 1000 dagen bouwen". Veel dingen zijn al klaar en aan andere wordt hard gewerkt. In de aanbiedingsbrief spreekt het college uit dat zij een 'doe-college' zijn geworden. Na het maken van de plannen is het nu tijd voor de actie. Er wordt gewerkt in, en aan Oss en dat is een goede zaak als je net als de SP wilt dat Oss steeds mooier, beter en socialer moet worden. En het gaat de goede kant op. Oss scoort goed ten opzichte van andere gemeentes blijkt uit onderzoeken. Oss wint prijzen voor integratie, duurzaamheid het Work First project en Oss staat aan de top in Brabant als het gaat over woningbouw.

Dat het ambitieniveau van dit college nog steeds hoog is blijkt wel uit de lange lijst van wensen die zij nog heeft. Voor maarliefst 67 van die wensen stelt het college voor om daarvoor met offertes te komen bij de begroting. Tenzij er wonderen gebeuren is het nu natuurlijk al duidelijk dat al die 67 wensen nooit allemaal in vervulling zullen kunnen gaan. Er zal dit najaar bij de begrotingsbehandeling gekozen moeten worden en daar is niks mis mee. De middelen die ons ter beschikking staan zijn nu eenmaal beperkt. Gelukkig is Oss, mede omdat er de afgelopen jaren zorgvuldig is omgegaan met het maken van keuzes, financieel gezond en er zal best nog iets mogelijk zijn maar een gezonde dosis realiteitszin kan geen kwaad. Ook vanavond niet voorzitter. De SP zal daarom slechts komen met de vraag voor een extra offerte. De SP zal ook niet komen met moties die nu al definitieve claims leggen. Moties van anderen die dat wel willen doen zullen wij daarom niet steunen. De fractie van de SP wil in het najaar, als alles op een rijtje staat, haar finale keuzes bepalen.

Voorzitter, ik wil nu een aantal beleidsterreinen langslopen en daarbij aangeven waar de SP extra gewicht aan toe wil kennen zodat het college daar bij het opstellen van de begroting rekening mee kan houden.

Op de eerste plaats, en dat zal u waarschijnlijk niet verbazen is dat programmapunt 5, minimabeleid en zorg. Oss kent al jaren een goed sociaal beleid en dat is iets waar wij best trots op mogen zijn.

Je hoeft je daar niet voor op de borst te kloppen want het is in onze ogen gewoon een kwestie van beschaving om solidair te zijn met mensen die het toevallig wat minder hebben getroffen. Je kunt op dit belangrijke punt eigenlijk nooit helemaal tevreden zijn en wij vinden het daarom ook prima dat er de nodige offertes op dit punt komen. Als het over de WMO gaat staat het beleid goed in de steigers. De belofte dat het voorzieningenniveau op het huidige pijl blijft lijkt gerealiseerd te worden. Dit in tegenstelling tot vele andere gemeentes waar het kwaliteitsniveau onder zware druk staat. Het structureel verstrekken van kerstpakketten door PROTA aan de osse minima is belangrijk. Voor de SP is het belangrijk dat alle osse minima hiervoor in aanmerking blijven komen en niet alleen de groep mensen die nu via PROTA een pakket ontvangen. Graag een reactie van de wethouder hierop. Het verbeteren van de schuldhulpverlening moet in de ogen van de SP structureel opgelost worden. Signalering en preventie zijn van groot belang omdat daardoor een hoop persoonlijke ellende van mensen voorkomen kan worden. Het plan van het college om het bedrag dat Oss toekent aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten te verhogen omdat Oss op dit punt iets achterloopt kan op de instemming van de SP rekenen.

Voorzitter, de inzet van de afgelopen jaren om mensen aan werk te helpen heeft zijn vruchten afgeworpen. Er zijn in Oss steeds minder mensen die in een uitkeringssituatie zitten. Met name nog nauwelijks jongeren. Toch is er nog steeds een groep mensen die moeilijk toegang heeft tot de arbeidsmarkt en onze steun hard nodig heeft om aan een baan te komen en daarmee hun eigen inkomen kunnen verdienen. Een integrale visie en aanpak is nodig.

Voorzitter, nu wil ik het hebben over iets wat voor de SP belangrijk is en verder gaat dan alleen over minimabeleid en zorg. Het gaat namelijk net zo goed over onderwijs en educatie en sociale veiligheid. Het gaat over de menselijke maat en voorzieningen dicht bij de mensen op wijk en dorpsniveau. De SP is hier een groot voorstander van. In deze voorjaarsnota wordt er bij verschillende onderwerpen gelukkig ook over gesproken. Er gaan verschillende namen de ronde van wijkhulpdiensten tot centra voor jeugd en gezin. Los van de naam lijkt het ons goed en noodzakelijk om dergelijke plekken in wijken en dorpen te realiseren waar mensen terecht kunnen voor bv opvoedingsondersteuning, ondersteuning van mantelzorgers, maatschappelijk werk, de wijkagent, consultatiebureau, hulpdienst voor ouderen, enz. Als dit goed aangepakt wordt zal dit de sociale samenhang in wijken en dorpen bevorderen.

Doordat zoveel verschillende instanties samen zullen moeten werken is een goede regie van levensbelang. Die rol zal de gemeente moeten vervullen. Graag horen wij hierover de mening van de wethouder.

Voorzitter, als het gaat over beheer van de openbare ruimte, wonen, werken en landschap, kortom de programmapunten 8, 9 en 10 wil de SP het volgende naar voren brengen.

Het is goed dat het college blijft streven naar de bouw van 2000 nieuwe woningen. Met tot nu toe 600 afgegeven bouwvergunningen ligt men op schema. Er wordt dan ook volop gebouwd in Oss en er zijn plannen voor o.a. de Visserskerk, Brabantstraat. Ook in de dorpen staat het niet stil.

Het is goed dat er offertes komen voor de herinrichting van het Elzeneindpark en het opknappen van kinderboerderij Elzenhoek. Voor de SP staan die 2 niet los maar moeten in samenhang bekeken worden en als het over de kinderboerderij gaat moet het gaan over opknappen ipv oplappen.

Om in samenwerking met de provincie te komen tot een experiment voor gratis of goedkoop openbaar vervoer is een goede zaak. Nu het toch over vervoer gaat, de SP zal aandacht blijven vragen voor het niet goed functioneren van de Taxihopper waar veel burgers afhankelijk van zijn. Het stimuleren van het fietsgebruik door aanleg van goede fietsroutes en de aanpak van fietsendiefstal heeft onze steun. Over de aanpak van fietsendiefstal heeft de SP-fractie al vaak aan de bel getrokken en het ziet er nu naar uit dat het toezicht wordt opgevoerd en dat er een extra bewaakte stalling komt.

Het streven om op termijn De Heus uit Ravenstein te verplaatsen steunen wij. Wij zijn ons er wel bewust dat dit een zaak van lange adem zal worden. Het is in de ogen van de SP een goede zaak geweest om een jaar geleden een commissie ruimtelijke kwaliteit in te stellen. Het prikkelt de ontwerpers en het heeft al geleid tot een betere kwaliteit in de stedenbouw. Het idee om ook plannen voor de openbare ruimte aan de commissie voor te leggen spreekt ons dan ook aan. Dat geldt wat ons betreft ook voor de alle offertes die er komen om de duurzaamheid te bevorderen.

De offertes die de kwaliteit en attractiviteit van het osse centrum vergroten hebben ook onze sympathie. Het nieuwe evenement "Winterland Oss" past hier ook prima in.

Voorzitter, De plannen, die samen met voetbalvereniging Margriet zijn ontwikkeld, om sportpark Amstelhoef fors op te knappen en daarin ook 2 kunstgrasvelden aan te leggen heeft onze steun. Het is goed dat de behoefte aan velden bij andere verenigingen in beeld gebracht wordt.

Het is goed dat het oplossen van knelpunten bij de sociaal-culturele accommodaties een ster heeft gekregen. De SP wil er wel voor pleitten om in de Krinkelhoek bij de nieuwbouw niet alleen rekening te houden met kinderen en ouderen maar ook met de jongeren.

Met name in het verenigingsleven zijn vrijwilligers van levensbelang en zij verdienen dan ook onze steun. Het is jammer dat het college het onderzoek naar verdere ondersteuning van de osse vrijwilligers niet met een offerte heeft beloond. Dan de Talentencampus voorzitter. De SP ziet absoluut kansen voor zowel het onderwijs als de sport, zowel de professionele als de amateur-tak van TOP. Het staat of valt nu bij het vinden van een ontwikkelaar en wij hopen dat dat gaat lukken. Belangrijk is dat de gemeente haar regierol blijft houden.

Het streven om naast het bestaande MBO onderwijs ook HBO onderwijs naar Oss vindt de SP van groot belang voor Oss. Wij hopen dat daar aandacht voor blijft.

Voorzitter, ik heb een vraag over de ontwikkeling van een nieuw subsidiestelsel. Dat er een eenduidig subsidiestelsel komt is prima. U schrijft dat in afwachting van daarvan de taakstelling opgeschort moet worden. Ons bereiken echter berichten dat er verenigingen zijn zoals bv. de Verenigde Spelers die minder subsidie hebben gekregen. Graag een uitleg hierover van de wethouder. De vraag van de stichting Beeldende Kunst Oss en Lith voor een structurele subsidie wilt u belonen met een offerte. De SP is voor het bevorderen van het culturele klimaat in de gemeente en vinden dit ook een goed initiatief.Hoeveel subsidie kunnen wij nu niet overzien, daarom wachten wij de offerte af.

Voorzitter, u vraagt zich misschien af waar nu die ene vraag van de SP blijft voor een extra offerte. Die komt nu. De SP is uitermate tevreden met het behoud van een behoorlijk deel van ons archief in het bijzondere pand in de Peperstraat. De SP is echter ook van mening dat voorzieningen zo optimaal mogelijk gebruikt moeten worden. De huidige openingstijden van het stadsarchief zijn ons dan ook een doorn in het oog. Alleen op doordeweekse dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Een uitbreiding naar de koopavonden, koopzondagen en zaterdagen lijkt ons dan ook wenselijk om veel meer mensen de kans te geven het archief te bezoeken. Misschien kunnen ook vrijwilligers een rol spelen bij de extra openingstijden om de kosten binnen de perken te houden. Wij willen hierover een motie indienen (motie)

Voorzitter, tot slot. In het lijstje van Elsevier staat Oss op de 100e plaats van de 445 gemeentes als het gaat om prettig wonen en ergens rond de 50e plek als het gaat om waar voor geld krijgen. Dat is natuurlijk een goede score maar als wij er in het najaar bij de begrotingsbehandeling in slagen om een behoorlijk deel van de offertes te honoreren ben ik er van overtuigd dat Oss verder gaat stijgen in het Elsevier lijstje en dat zou betekenen dat Oss wederom weer wat mooier, beter en socialer is geworden.

Oss, 28-6-2007

Motie openingstijden stadsarchief

De raad van Oss in vergadering bijeen op 28-6-2007

Overwegende,

* Dat het stadsarchief een belangrijke functie heeft

* Dat zoveel mogelijk inwoners van Oss en daarbuiten het archief moeten kunnen bezoeken

* Dat de huidige openingstijden erg beperkt zijn

Spreekt uit:

Het college van B&W te vragen een offerte te maken om de openingstijden van het stadsarchief in 2008, en eventueel volgende jaren, te verruimen naar de koopavonden, koopzondagen en zaterdagen en gaat over tot de orde van de dag.

Namens de fractie van de SP,

P.Peters