Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 juni 2007

Vlaanderen en Nieuw-Zeeland herdenken samen wereldoorlogen

Vlaanderen en Nieuw-Zeeland willen samen de geschiedenis van beide wereldoorlogen herdenken en sluiten daarvoor een officiële overeenkomst. De overeenkomst past in de herdenkingsplechtigheden die de Nieuw-Zeelandse overheid tussen juni en november 2007 organiseert ter nagedachtenis van de vele Nieuw-Zeelanders die sneuvelden in Vlaanderen. Maar de bedoeling is om ook daarna nog het gemeenschappelijke verleden samen in herinnering te houden. De Vlaamse Regering gaf vandaag, op initiatief van de ministers Dirk VAN MECHELEN, Bert ANCIAUX en Geert BOURGEOIS, haar fiat voor de Vlaams-Nieuw-Zeelandse samenwerking.

Vlaanderen is doorheen de geschiedenis vaak het decor voor veldslagen en oorlogen geweest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten in de frontstreek rond Ieper ook heel wat soldaten uit de landen van het Gemenebest, onder wie vele Nieuw-Zeelanders. Op 12 oktober 1917 beleefde Nieuw-Zeeland er de bloedigste dag uit zijn geschiedenis. In nauwelijks vier uur tijd vielen 2700 slachtoffers tijdens de slag van Passendale.

De negentigste verjaardag van deze slag wordt dit jaar uitvoerig herdacht, ondermeer met een herdenkingsplechtigheid op Tyne Cot Cemetery op 12 juli, een grote tentoonstelling over Passendale in de Oude Kaasmakerij in Zonnebeke, themawandelingen over de sterke band tussen het Vlaamse volk en de Nieuw-Zeelandse soldaten en scholenuitwisselingsprogramma's.

Met de overeenkomst verbinden Vlaanderen en Nieuw-Zeeland zich ertoe om te streven naar meer begrip en erkenning voor de gezamenlijke geschiedenis van de twee wereldoorlogen. Beiden zullen de jongere generaties hierover onderwijzen en trachten het gedeelde erfgoed te beschermen. Ook zal alles in het werk worden gesteld om de oorlogsdoden te eren en het behoud en de toegang tot historische sites en herdenkingsplaatsen te waarborgen.

Voor de Vlaamse Regering kadert de overeenkomst perfect in het gevoerde beleid rond het oorlogserfgoed uit de Eerste Wereldoorlog.

Belangrijk voor Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is dat zowel Vlaanderen als Nieuw-Zeeland het toerisme naar herdenkingsplaatsen en historische sites zullen aanmoedigen. Voor Vlaanderen, in het bijzonder voor de Westhoek, is het oorlogs- en vredesverleden een belangrijke aantrekkingspool voor toerisme. De minister wil dan ook, zeker met het oog op de periode 2014-2018, Vlaanderen in heel de wereld positioneren als dé toeristische bestemming voor herdenkingen van 100 jaar wereldoorlog I. Hij ziet deze overeenkomst met Nieuw-Zeeland dan ook als een eerste belangrijke stap in dit plan.

Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed, lanceerde vorig jaar het idee van de 'Inventaris 1914-2014'. De inventarisatie van het erfgoed uit de Eerste (en bij uitbreiding ook de Tweede) Wereldoorlog is een eerste stap binnen een thematisch beschermingsbeleid (de eerste concrete resultaten daarvan worden binnenkort voorgesteld) waarbij het beheer, onderhoud, restauratie en herstel, en allerlei educatieve en sensibiliserende activiteiten moet leiden tot een groot draagvlak voor het erfgoed uit deze belangrijke periode van ons verleden. "Uiteindelijke bedoeling is de erkenning in 2014 van de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog als Unesco-werelderfgoed. Een samenwerkingsakkoord zoals dat met Nieuw-Zeeland wordt gesloten kan daarbij voor een zeer boeiende en verrijkende wisselwerking zorgen", stelt hij.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Marijke Verboven
Tel: 02 552 70 89
GSM: 0475 48 12 32
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Dhr. Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be