Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 juni 2007

Vlaamse Gezondheidsraad pleit voor gezondheidsbeleid op Vlaams niveau

De Vlaamse Gezondheidsraad stelt zijn tiende jaarverslag voor, net nu Steven Vanackere zijn eed heeft afgelegd in het Vlaams Parlement als nieuw Vlaams minister van Volksgezondheid en voormalig minister Inge Vervotte naar verwachting mee aan de onderhandelingstafel zal zitten om een nieuw federaal regeerprogramma voor te bereiden. De raad roept beiden op om het Vlaamse beleid voor de gezondheid en gezondheidszorg verder te defederaliseren. Dat is nodig, zowel voor de Vlaamse als de Franstalige gemeenschap, om een aantal noodzakelijke hervormingen mogelijk te maken die het welzijn en de gezondheid van de inwoners optimaliseren. De raad pleit wel voor het behoud van de solidariteit tussen beide gemeenschappen.

Het hoofdaccent in het tiende jaarverslag van de Vlaamse Gezondheidsraad ligt op de in 2006 gepubliceerde nota over de toekomst van de gezondheidszorg in Vlaanderen. De raad brengt daarin de toekomstige uitdagingen van een Vlaams gezondheidsbeleid in kaart en formuleert tien concrete adviezen. De klemtoon van de tekst ligt op de eerstelijnsgezondheidszorg. Naast het pleidooi voor een verdere defederalisering geeft de raad een aantal aanbevelingen voor de wijze van beleidsvoering (bijvoorbeeld werken met gezondheidsdoelstellingen, aandacht voor kwaliteit, doeltreffendheid en vooral doelmatigheid, met name de verhouding tussen het resultaat van een gezondheidsinvestering en de kosten ervan) en voor de financiering (met oog voor alternatieve financieringsbronnen, rekening houdend met onder meer kosteneffectiviteit, kwaliteit en solidariteit). De raad doet ook een oproep om meer aandacht en middelen te besteden aan preventie en gezondheidsbevordering en aan een betere afstemming van welzijns- en gezondheidsproblemen. Ook moet er naar meer en een betere samenwerking op de eerste lijn gestreefd worden. Dat zijn nog maar enkele adviezen; de volledige lijst is opgenomen in het jaarverslag.

Naast deze nota bevat het jaarverslag 2006 ook alle adviezen die de raad in de periode van januari 2006 tot en met maart 2007 heeft uitgebracht.

De Vlaamse Gezondheidsraad is altijd pleitbezorger geweest van het werken met gezondheidsdoelstellingen en werkt daarom graag mee aan de optimalisering van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en de uitvoering ervan. In 2006 kregen we de kans om te adviseren over het actieplan depressie en zelfdoding en over de nieuwe gezondheidsdoelstelling voor de borstkankeropsporing. Voor preventie van baarmoederhalskanker is er momenteel nog geen gezondheidsdoelstelling geformuleerd. De raad acht dit wel belangrijk in de realisatie van gezondheidswinst. Voor dat advies organiseerde de raad een uitgebreide schriftelijke bevraging bij experts. Het advies bevat voorstellen voor het optimaliseren van de screening. Een meerderheid van de experts pleit, mits voldaan is aan een aantal belangrijke randvoorwaarden, ook voor de invoering van vaccinaties.

Voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) bundelde de raad vier adviezen in één advies. Dat advies handelt over de preventie in geestelijke gezondheidszorg, de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen, een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg voor allochtonen en de vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg. Daarmee benadrukt de raad nogmaals de oproep voor een integraal GGZ-beleid, als onderdeel van een globaal gezondheidsbeleid.

De Vlaamse Gezondheidsraad adviseerde ook over enkele beleidsvoorbereidende initiatieven, waaronder een ontwerp van besluit over bevolkingsonderzoeken en een ontwerpdecreet over zorg- en bijstandverleners.

Ten slotte gaf de Vlaamse Gezondheidsraad advies over het aantal en de types zorgprogramma's cardiale pathologie.

Het jaarverslag is ook beschikbaar op de vernieuwde website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid: http://www.zorg-en-gezondheid.be/topPage.aspx?id=612 (http://www.zorg-en-gezondheid.be/topPage.aspx?id=612).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Prof. dr. Lieven Annemans, voorzitter, Vlaamse Gezondheidsraad
GSM: 0476 24 11 44