European Union



IP/07/972

Brussel, 29 juni 2007

Intellectuelen gaan Europese Commissie adviseren over bijdrage meertaligheid aan interculturele dialoog

De Europese Commissie heeft een werkgroep van intellectuelen en deskundigen op het gebied van meertaligheid opgericht om voorstellen en aanbevelingen te doen over de wijze waarop talen de interculturele dialoog en het wederzijds begrip kunnen bevorderen. De werkgroep is vandaag in Brussel voor het eerst bijeengekomen en werd voorgezeten door commissaris Leonard Orban. De groep moet advies geven over een bijdrage aan het Europees Jaar van de interculturele dialoog (2008). Hij bestaat uit tien onafhankelijke prominenten met een multiculturele en/of literaire achtergrond of met academisch werk in een meertalige en multiculturele context: Amin Maalouf, voorzitter (schrijver, Libanon), Jens Christian Grøndahl (schrijver, Denemarken), Jutta Limbach (voorzitter van het Goethe-Institut, Duitsland), Jan Sokol (filosoof, Tsjechië), David Green (ex-directeur van de British Council, VK), Jacques de Decker (schrijver, journalist, vast secretaris van de Koninklijke Academie voor Franse Taal en Letterkunde, België), Sandra Pralong (communicatiedeskundige, Roemenië), Jorge Semprun (schrijver, Spanje), Tahar Ben Jelloun (schrijver en dichter, Marokko) en Eduardo Lourenço (schrijver en filosoof, Portugal).

"Als integrerend deel van onze identiteit", zei commissaris Leonard Orban, "is de taal de hoeksteen en de meest directe uiting van elke cultuur. De eerbiediging en bevordering van de culturele en taalverscheidenheid is een van de strategische prioriteiten van de Europese Unie en een essentiële sleutel tot Europese integratie. Bevordering van de interculturele dialoog en meertaligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden".

De opeenvolgende uitbreidingen van de Europese Unie, de steeds grotere mobiliteit van de burgers en de mondialisering hebben nieuwe immigratiestromen op gang gebracht en de uitwisseling van talen, culturen en geloofsovertuigingen in Europa doen toenemen. Om de uitdagingen van een steeds multicultureler Europese samenleving het hoofd te bieden, dienen de interculturele vaardigheden van de Europese burgers dringend te worden ontwikkeld en moet de interculturele dialoog worden bevorderd. Taal is de meest directe uiting van elke cultuur. Om de stap van multicultureel naar intercultureel te kunnen zetten, is kennis van andere talen essentieel.

Om dit proces te bevorderen, bestaat het mandaat van de groep erin:
* na te gaan hoe kennis van andere talen toegang kan verlenen tot andere culturen en ertoe kan bijdragen om in Europa een op integratie gerichte samenleving tot stand te brengen;
* te zoeken naar middelen om de interculturele dialoog in Europa te versterken, rekening houdend met de ethische dimensies van een multiculturele samenleving;

* strategieën voor te stellen om te attenderen op het verrijkingspotentieel van talenstudies en van de ontmoeting tussen talen en culturen met het oog op het Europees Jaar van de interculturele dialoog (2008).

De werkgroep zal in 2007 driemaal bijeenkomen. De conclusies zullen in 2008 ter gelegenheid van een symboolactie worden meegedeeld.