Ministerie van Defensie

29-06-2007 18:35

STAATSSECRETARIS VAN DER KNAAP BIJ ROZE ZATERDAG

Staatssecretaris Cees van der Knaap loopt morgen, 30 juni, mee in de parade van Roze Zaterdag in Bergen op Zoom. Hij wordt daarbij vergezeld door plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de aanbevelingen van de commissie Ongewenst Gedrag. Ook mee loopt plaatsvervangend hoofddirecteur personeel, generaal-majoor der mariniers Ton van Ede, verantwoordelijk voor het diversiteitbeleid bij Defensie.

Het is voor het eerst dat militairen deelnemen aan Roze Zaterdag. Het initiatief is een gevolg van afspraken die gemaakt zijn tijdens het symposium 'Het vuur in jezelf' van 2 november 2006. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het Landelijk Homonetwerk Politie en Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht Defensie. Beide organisaties besloten mee te lopen in de parade op Roze Zaterdag waarbij ook de top van beide organen zou zijn vertegenwoordigd.

Staatssecretaris van der Knaap wil met zijn aanwezigheid onderstrepen dat de krijgsmacht open staat voor homoseksuelen. Verder streeft hij naar volledige acceptatie van homoseksualiteit. "Defensie moet ook voor deze groep een goede en aantrekkelijke werkgever zijn." Volgens onafhankelijk onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau onder defensiepersoneel is er binnen de krijgsmacht een brede acceptatie (90%) van homoseksuelen in algemene zin. (Rapport âUniform uit de kast. Homoseksualiteit binnen de krijgsmacht", september 2006)