Voedsel en Waren Autoriteit
Gifstoffen in traditionele Chinese preparaten

30 juni 2007 - nieuwsbericht

Een specifieke groep kruidenpreparaten uit de traditionele Chinese geneeskunde kan aristolochiazuren bevatten. Deze gifstoffen tasten de nieren aan en kunnen kanker veroorzaken, ook in kleine hoeveelheden. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) adviseert consumenten om gifstoffen in traditionele Chinese preparaten te vermijden. Op de website van de VWA staan de namen vermeld van producten waarin deze stoffen kunnen worden aangetroffen.

Aristolochiazuren kunnen aanwezig zijn in een groep van Chinese kruidenpreparaten die bedoeld zijn om vocht af te drijven. Deze middelen kunnen worden gebruikt bij bijvoorbeeld gewichtsvermindering.

Tussen 2002 en 2007 heeft de VWA 68 risicovolle kruidenpreparaten onderzocht. Bij 25 preparaten zijn aristolochiazuren aangetroffen. De namen van de risicovolle producten staan vermeld in het webdossier 'kruidenpreparaten' op de VWA-website.

Preparaten met aristolochiazuren mogen sinds 2001 niet meer worden verhandeld (Warenwetbesluit Kruidenpreparaten). Door kleinschalige importen, of internationale handel via het internet, kunnen deze kruidenpreparaten toch op de Nederlandse markt komen.

Meer informatie:

* Dossier kruidenpreparaten
* Wetenschappelijk artikel in Analytical and Biochemical Chemistry 2007, may 8 (vooraankondiging)