Korps Landelijke Politiediensten

Caravanners opgelucht verder na service info punten

service info punt Hazeldonk

Driebergen, 30-06-2007 o Ongeveer 100 bestuurders van personenautos, voornamelijk voorzien van caravans, meldden zich vanochtend bij de service-info punten voor de grensovergangen op de rijkswegen A16 en A2. Deze service-info punten zijn een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit jaar waren ook Belgische en Duitse agenten aanwezig. Veilig Verkeer Nederland en Het Nieuwe Rijden hebben zich sinds vorig aangesloten bij deze preventieve controles aan.

Het merendeel van de vakantiegangers hadden hun zaken goed voor elkaar en gingen na een bandenspanningscheck opgelucht de grens over.

Bij de grensovergang Hazeldonk op de rijksweg A16 viel het mee met de drukte. Ruim 40 vakantiegangers melden zich vrijwillig voor een laatste controle aan hun combinatie. Van de ruim 20 combinaties die door de ANWB zijn gewogen bleken er 5 teveel lading mee te voeren. De hoogste overbelading bedroeg 270 kg. De volgende caravanner had nog 270 kg laadvermogen maar ging naar een andere bestemming. Zware spullen uit de caravan gingen daarom in de auto en lichte spullen in de caravan. ProfileTyrecenter controleerde in het kader van het Nieuwe Rijden de bandenspanningen en constateerde in een band van een personenauto een glassplinter. De band was gelukkig nog niet lek. Eén band van een caravan was aan de zijkant gescheurd en is vervangen door het reservewiel. De bandenspanning van de meesten waren goed op orde. De ANWB verhielp hier en daar kleine gebreken aan o.a. de verlichting van de aanhangers.

Bij de grensovergang Maastricht op de rijksweg A2, parkeerplaats Knuvelkes, kwam aan het einde van de controle een bestuurder binnen die geen rijbewijs E had. De caravan was op papier 52 kilo te zwaar om met een rijbewijs B ter rijden. De besproken camping in Zuid Frankrijk werd voor dit weekend ingeruild voor een camping in Schinnen. De bestuurder ging zich beraden hoe hij volgende week verder gaat. De banden vertoonde in het zuiden wat meer gebreken. Een bestuurder van een personenauto, die zijn auto onlangs had laten keuren bij een garage, reed met vier uitgedroogde banden. Hij heeft zijn caravan afgekoppeld, in Maastricht vier nieuwe banden op zijn auto laten leggen en zijn reis met een gerust hart voortgezet. Een eigenaar van een caravan die voor zijn reis twee nieuwe banden op zijn caravan had laten leggen kwam bedrogen uit. Eén band was van 2007, de ander band bleek uit 2002 en is hierdoor binnen een jaar door de houdbaarheidsdatum heen! Een overbelading van 19% is opgelost door 100 liter (!) water weg te laten lopen en de rest van de zware spullen in het trekkende voertuig te leggen.

De Belgische en Duitse politie gaven de laatste verkeersinformatie van hun land en de afwijkende voorschriften op verkeersgebied. De rondweg Brussel was afgesloten in verband met een ongeval met een tankauto. De vakantiegangers werd geadviseerd om Brussel te mijden. Veilig Verkeer Nederland deelde het Goochem gordeldier uit aan de jonge passagiers achterin die gebruikt maakten van een gordel of een kinderbeveiligingsmiddel. De ouders kregen een verrassingspakket met BOB sleutelhangers en andere promotiemiddelen. De Verkeerspolitie leidde alles in goede banen en gaf adviezen voor een veilige reis. Rijkswaterstaat zorgde voor een schone parkeerplaats en lichtkranten op de snelweg om de vakantiegangers te attenderen op de vakantiecheck.

Volgende week zaterdag 7 juli krijgen vakantiegangers opnieuw de gelegenheid om een servicepunt aan te doen op de rijksweg A7 in de gemeente Scheemda, parkeerplaats Medernertol. Zaterdag 14 juli zijn er servicepunten op de rijksweg A12 bij de grens Bergh, parkeerplaats Oudbroeken, op de rijksweg A67 bij Venlo, parkeerplaats Zwarte Water en op de A16 bij Hazeldonk. De controletijden zijn van 06.30 uur tot 12.30 uur.