Ingezonden persbericht


Amsterdam, 22 februari 2007

Van Gogh Museum en Metropolitan Museum of Art winnen AICA-USA Award met tentoonstelling Van Gogh tekenaar (2005)

De International Association of Art Critics - U.S.A. (AICA) heeft de tentoonstelling Van Gogh tekenaar / Van Gogh draughtsman: The masterpieces uitgeroepen tot de beste historische tentoonstelling van 2005 / 2006 in de Verenigde Staten. De expositie, samengesteld door het Van Gogh Museum en het Metropolitan Museum of Art in New York, gaf een representatief overzicht van ruim 100 topstukken uit het getekende oeuvre van Vincent van Gogh. Daarnaast onderstreepte het zijn bijzondere talent als tekenaar. Het Van Gogh Museum is verheugd dat zij op 21 februari 2007, samen met het Metropolitan Museum of Art, de prijs in ontvangst heeft mogen nemen.

Van Gogh tekenaar / Van Gogh draughtsman: The masterpieces Van 2 juli tot en met 18 september 2005 presenteerde het Van Gogh Museum de mooiste tekeningen van Vincent van Gogh (1853-1890). Met een representatief overzicht van ruim 100 topstukken wilde het museum het bijzondere talent van Van Gogh als tekenaar onderstrepen. De werken komen uit openbare en particuliere collecties uit de hele wereld en zijn door hun lichtgevoeligheid zelden of nooit te zien. Zijn beste bladen, waarin hij veelvuldig blijk geeft van zijn vermogen tot artistieke vernieuwing, worden als ware meesterwerken beschouwd. De kunstenaar zelf zag zijn tekeningen als volwaardige tegenhangers van zijn schilderijen. De tentoonstelling Van Gogh draughtsman: The masterpieces was in het Metropolitan Museum of Art te zien van 11 oktober tot en met 31 december 2005.

AICA
De International Association of Art Critics werd opgericht in 1948/49 tijdens twee bijeenkomsten van kunsthistorici en curators in het hoofdkantoor van de UNESCO in Parijs. In 1951 kreeg AICA de status van NGO in de UNESCO. Momenteel zijn er meer dan 61 landen aangesloten. Doelstellingen van de organisatie zijn o.a. het bevorderen van de kunstkritiek als discipline, het beschermen van de ethische en professionele belangen van haar leden, het verdedigen van hun rechten en het stimuleren van internationale uitwisseling. Dit doen zij onder meer door het toekennen van prijzen aan bijzondere kunstinitiatieven zoals Van Gogh tekenaar / Van Gogh draughtsman: The masterpieces.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl