Provincie Drenthe

Van Gieten tot Exloo - N34 in zomer 12 weken gesloten voor verkeer 16 Mar 2007 Vanaf maandag 2 juli 2007 is de weg tussen de aansluiting Exloo en Gieten voor de duur van 12 weken volledig afgesloten. De afsluiting valt samen met de minder drukke zomerperiode en deels met de zomerdienstregeling van Arriva. Op maandag 24 september 2007 zal de N34 naar verwachting weer open zijn voor alle verkeer. Rond die periode starten traditiegetrouw ook de bieten- en aardappelcampagnes. Samen met de wethouders Meedendorp van de gemeente Borger-Odoorn en Ten Brink van de gemeente Aa en Hunze presenteerde gedeputeerde Swierstra vandaag het plan van aanpak.

De partijen zijn uitermate blij met de afspraken die zijn gemaakt met de aannemer. Normaal gesproken zou een totale afsluiting van 22 weken noodzakelijk zijn. Door slim te plannen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat door te werken én door de aannemer te stimuleren de klus eerder op te leveren duurt de volledige afsluiting van de weg nu 12 weken.

Provincie en gemeenten hebben een plan voor de wegwerkzaamheden opgesteld met betrokkenheid van vele partijen. Veiligheid staat daarbij voorop. De weg moet duurzaam veilig om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen.
Tegelijk zien de partijen dat afsluiting van de weg niet mag leiden tot een onaanvaardbare verkeersdrukte in de nabij gelegen dorpen Gieten, Gasselte, Drouwen, Borger en Ees.
Vanaf vorig jaar is de provincie in gesprek met partijen zoals gemeente, politie en belangenverenigingen. Dat heeft geleid tot goede afspraken tussen meerdere partijen, een ingekorte planning, uitgekiende omleidingsroutes en ondersteunende maatregelen.

Omleidingsroutes en informatie
Alle voorgenomen omleidingsroutes ontwijken de dorpen langs de N34. De omleidingsroutes worden bewegwijzerd via de A28 en de provinciale N381 (Frieslandroute) en aan de oostkant van de N34 via Groningse N366 en de Drentse Mondenweg (N379). Om het gebruik van sluiproutes te ontmoedigen zal de politie extra handhaven in en rond de dorpen.

Ook hechten de partijen aan goede en actuele informatievoorziening. Omwonenden en belangstellenden kunnen zich via de website www.N34.eu abonneren op een digitale nieuwsbrief. De wegbeheerders hopen dat mensen zich aan de adviezen en aanwijzingen houden en de omleidingsroutes volgen. Hiermee worden de dorpen ontzien en kan de jeugd veilig naar school.

Maatregelen
De weg wordt over een traject van 14 kilometer afgesloten. Dit leidt in de genoemde periode tot minder overlast dan een gefaseerde aanpak per deeltraject. De aangegeven hoofdroutes voor het doorgaande verkeer tussen Emmen Groningen zijn hierdoor een veel logischer alternatief. De weg wordt om die reden al vanaf Exloo afgesloten. Daardoor is een doorgaande route door de dorpen langs de N34 te kiezen erg onaantrekkelijk geworden.

De wegafsluiting zal de nodige overlast geven. Maar met klem wijzen de bestuurders op de noodzaak om de weg aan te pakken. Als de weg eenmaal veilig en duurzaam is ingericht, is een totale wegafsluiting bij toekomstig groot onderhoud niet meer nodig.

Afstemming
Gezien het economische belang van de verbinding tussen Emmen en Groningen is gekozen voor de zomerperiode. Niet alleen valt de periode deels samen met het zomerdienstrooster van het openbaar vervoer. Bij het plannen van de werkzaamheden is ook rekening gehouden met de start van de bieten- en aardappelcampagnes. De drukte in het najaar is groot en er is dan veel zwaar vrachtverkeer op de weg. De afsluiting start vlak na het drukke TT-weekend. De afsluiting van de N34 start pas als Rijkswaterstaat gereed is met de werkzaamheden aan de A28 ten zuiden van Assen.

Hoewel de weg in de zomerperiode gesloten is blijven de recreatieve attracties en campings bereikbaar. Provincie en gemeenten zullen de verkeersafwikkeling van en naar deze plaatsen gedurende het hoogseizoen blijven volgen. De recreatieve waarde van het gebied is hoog.

De totale werkzaamheden aan de N34 duren bijna 2 jaar. Eind 2008 moet de totale reconstructie gereed zijn. De kruispunten bij Gieten, Gasselte en Borger zijn dan ongelijkvloers gemaakt. De kruispunten staan al jaren te boek als zeer gevaarlijk. Provincie en gemeenten hebben zich jarenlang ingezet om de weg veiliger te maken. Op 4 april a.s. starten de werkzaamheden aan de N34. Het betreft dan voorbereidende werkzaamheden. Op die datum draagt Rijkswaterstaat de weg tevens over aan de provincie.