Gemeente Aalten


11-06-2007
De gemeente Aalten gaat voor een vitaal platteland Discussie-avond in het kader van beleidsnotitie Plattelandsontwikkeling dd. 2 juli 2007

Het plan van aanpak om te komen tot een samenvattende notitie over plattelandsontwikkeling is vastgesteld. Het bestaande beleid is geïnventariseerd en wordt op dit moment samengevoegd en getoetst aan de visies van onze gemeente. De subsidiestromen, voorwaarden en procedures zijn bekeken. Verder zijn er diverse organisaties, verenigingen en informatiebronnen geïnventariseerd. Dit alles wordt bij elkaar gevoegd in één document waarvan een deel uit het beleid en de beleidskaders bestaat en een tweede deel is een handleiding is voor plattelandsontwikkelingen. Beleid en uitvoering worden hierin gekoppeld aan neven- en hoofdactiviteiten om zo tot een overzichtelijk en werkbaar beleidsstuk te komen.

Tijdens het samenvoegen van het bestaande beleid, regels en wetten zijn er enkele knelpunten naar voren gekomen. Tevens is er uitgezocht welke knelpunten in de praktijk spelen. Van deze knelpunten is een selectie gemaakt van onderwerpen waar de gemeente een redelijke mate van beleidsvrijheid heeft. Deze overgebleven knelpunten zullen tijdens de discussieavond bediscussieerd worden.
Aan de hand van de uitkomsten zullen indien gewenst de nodige aanpassingen opgenomen worden in het nieuwe beleidsstuk en/of in het Bestemmingsplan Buitengebied 2007.

Het betreft de volgende Knelpunten:
Nieuwe Landgoederen
Strenger reguleren of niet? Waar mogen nieuwe landgoederen ingepast worden, bij de EVZ (ecologische verbindingszone) of elders? Kleinschalige campings (voormalig 'kamperen bij de boer' / minicampings)
Kleinschalige campings zijn gekoppeld aan een agrarische bestemming. Veel niet-agrarische ondernemers wensen echter een kleinschalige camping te beginnen. Wat is gewenst, en hoe valt dit te reguleren? Alternatieve energievormen
Biogas, mestvergisting, windenergie, zonneenergie en compostering Op welke manier zou de gemeente hierop in moeten inspelen? In welke mate stimuleren of toestaan?
Sportlocaties
In hoeverre moeten sport activiteiten en locaties in het buitengebied meer beperkt of meer toegestaan worden? (bijvoorbeeld; survivalparcours, hondentrainingen, boerengolf, enz.)

Mocht u geïnteresseerd zijn, zich bezig houden of betrokken voelen met plattelandsontwikkeling of het buitengebied van uw gemeente? De discussieavond wordt gehouden op:

Maandag 2 Juli 2007
Locatie: zalencentrum ´t Noorden
Lichtenvoordsestraatweg 44, Aalten
Aanvang: 20.00 uur

Globaal programma;

- opening wethouder

- presentatie Plattelandsontwikkelingsbeleid
- toelichting van de knelpunten en van de discussie
- discussie in groepen

- bespreken van de uitkomsten

- hoe nu verder?

- afsluiting

De gemeente nodigt u uit aanwezig te zijn op deze avond en kennis te nemen van het in ontwikkeling zijnde beleidsstuk voor plattelandsontwikkeling, en mee te discussiëren over de genoemde punten.
Planning is dat in augustus het college van B&W zich over het definitieve concept zal buigen waarna in oktober het plan door de gemeenteraad zal worden behandeld.

In verband met de verdeling in groepen en het aantal benodigde discussieleiders, is het wenselijk dat u zichzelf aanmeldt voor de discussieavond. Dit kan bij;
Carla Snels
E-mail: c.snels@aalten.nl
Telefoon: 0543-493101