Gemeente Heiloo


Knelpuntenschouw op 2 juli
Logo Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Extra controle sloten en beken in polders en duingebied

Op maandag 2 juli controleert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op zo'n 1.500 locaties in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal sloten en beken. Het betreft smalle en krap bemeten watergangen die snel dichtgroeien en daardoor in de zomer een belemmering kunnen gaan vormen voor de waterhuishouding in dit gebied.

Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het peilbeheer en een optimaal functionerende waterhuishouding. Om dit mogelijk te maken is tijdig slootonderhoud nodig. Voor de meeste sloten geldt dat jaarlijks onderhoud voldoende is voor een goede doorstroming, er zijn echter binnen het watersysteem ongeveer 1.500 knelpunten, die vaker geschoond moeten worden.

De onderhoudsplichtigen van de wateren die een knelpunt vormen in het functioneren van de waterhuishouding zijn begin juni per brief geïnformeerd over het feit dat zij voor de knelpuntenschouw van 2 juli 2007 hun sloot een keer extra moeten schonen.

Voor het juiste onderhoud is nodig:
o het verwijderen van drijfvuil, drijvend afval of bouwafval uit de wateren.
o het afmaaien en verwijderen van riet en rietachtige waterplanten. o het verwijderen van afgemaaide waterplanten, kroos en flap uit de wateren
o het schoon en ruim houden van duikers in de aanwezige dammen

Als tijdens de schouw blijkt dat het betreffende onderhoud niet of onvoldoende is uitgevoerd, is het waterschapsbestuur bevoegd de nagelaten werkzaamheden op kosten van de onderhoudsplichtige uit te voeren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, telefoonnummer 0299 66 30 30