Ingezonden persbericht


AANKONDIGING

MediaDebat Vechten tegen de trollen, over anonieme reacties op internet

Maandag 2 juli MediaDebat in Zaal de Unie in Rotterdam over anonieme reacties op het internet en de gevolgen daarvan voor de journalistiek.

Bert Wagendorp van de Volkskrant stopte met zijn weblog, vanwege de 'aanvallen in de rug, valse verdachtmakingen, op de man gespeelde vuiligheid en getreiter van halvegaren.' Kort daarna dreigde Charles Groenhuijsen zijn blog in de wilgen te hangen door 'de stroom donder-op-mails'. Ook Hanneke Groenteman en Francisco van Jole werden het mikpunt van 'trollen' op internet. Hoe gaan we hiermee om?

'Het is niet leuk te schrijven voor lezers die me uitkafferen en amper de moeite nemen argumenten aan te dragen (...)', schreef Charles Groenhuijsen, jarenlang correspondent in Amerika voor het Journaal, in zijn weblog. Journalist en schrijfster Hanneke Groenteman kreeg scheldkanonnades te verduren op GeenStijl.nl, nadat zij in haar blog had verteld over een beroving waarvan ze 't slachtoffer was geworden. Francisco van Jole, van zijn kant, is achtervolgd door 'trollen' die hem met de dood bedreigen na kritiek op de 'reaguurders' op GeenStijl.nl.

In tegenstelling tot Bert Wagendorp besloten Groenteman, Groenhuijsen en Van Jole toch te blijven schrijven. Maar waar ligt de grens? GeenStijl.nl zegt: 'Wat mensen denken, moet anoniem kunnen. Want dan zeggen ze tenminste wat ze echt denken.' Maar wat zijn de gevolgen voor de journalistiek van die anonieme - en regelmatig kwaadaardige - reacties op internet? Er zijn 'trollen' die er alleen op uit zijn om, door het anoniem verspreiden van laster, iemand kapot te maken. En hoe gaan de media om met lezers die privacygevoelige informatie bekend maken?

Anonimiteit op het internet kent al jaren voor- en tegenstanders. In 1999 wilde de VVD anoniem websurfen strafbaar stellen, terwijl internetprovider XS4ALL haar klanten via Freedom Network juist anonieme toegang garandeerde. Het recht op privacy stond bij hen voorop. De discussie heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld, maar nog steeds is er geen enkele consensus tussen voor- en tegenstanders. Een voor ons belangrijke vraag is wat de journalistiek hiermee aan moet, omdat ook steeds meer kranten online gaan en mensen (al dan niet anoniem) kunnen reageren. Hoe zit het bijvoorbeeld met de vrijheid van meningsuiting, als je mensen verbiedt bepaalde uitlatingen te doen? Steeds vaker halen incidenten met betrekking tot anonimiteit op het internet het nieuws.

Een MediaDebat dus over de vuilspuiterij die vanuit het gezellige webpubliek volgt op redactionele stukken of columns en de vraag hoe hiermee om te gaan. Met Henk Blanken (adjunct-hoofdredacteur Dagblad van het Noorden), Dick van der Meer (plaatsvervangend hoofdredacteur Algemeen Dagblad), Arda Gerkens (Tweede Kamerlid SP), Johan Heslinga & Danielle Gordens (administrators op Fok!) en Mr. Anton Ekker (advocaat gespecialiseerd in mediarecht, uitingsvrijheid en privacy). Het debat wordt geleid door Francisco van Jole.

NB De redactie van GeenStijl.nl is uitgenodigd voor het debat, maar heeft er 'geen zin' in. Bezoekers van de site zijn van harte welkom op 2 juli hun eigen mening te komen geven.

MediaDebat: Maandag 2 juli, 19:30 - 21.00 uur, Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam, Toegang gratis. Aanmelden via redactie@mediadebat.nl is niet verplicht, wel handig; zie www.mediadebat.nl en voor vragen bel: Katrien de Klein, coördinator, 06.29513891