Minister Verburg reikt eerste diploma's uit aan zorgboeren

Rectificatie i.v.m. datum

Dit is een persuitnodiging van Stichting Landzijde

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) reikt op woensdagavond 2 juli, samen de wethouder Vos van de gemeente Amsterdam, de eerste 12 diploma's uit aan zorgboeren. Dit zijn de eerste zorgboeren in Nederland die hun diploma 'bedrijfsleider agrarisch zorgbedrijf' hebben behaald op het Groenhorst College. Het gaat om een tweejarige, niveau 4 MBO opleiding die door het Groenhorst College uit Dronten voor de boeren van Landzijde wordt verzorgd. Naast deze boeren zijn er nog 15 boeren die deze opleiding volgen of volgend jaar gaan starten. De opleiding is een unieke samenwerking tussen Groenhorst College en Stichting Landzijde.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom bij de diploma-uitreiking op 2 juli 2007 van 18.30-21.00 uur.

Locatie: Zorgboerderij 'Ons Verlangen' fam. Kat-Disseldorp, Broekergouw 5, 1027 AH Zunderdorp

Het programma is:

18.30 Welkom

Informeel deel met zorgboeren en genodigden

19.15 Welkom en toespraak door Jaap Hoek Spaans, directeur Landzijde.

Toespraak van minister Verburg.

Toespraak van wethouder Vos

19.45 Diploma uitreiking

Door dhr. W. Cool Groenhorst College en de minister.

20.10 Tijd voor feest en gesprekken.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Jaap Hoek Spaans, directeur Stichting Landzijde, telefoonnummer 0299-474118.

Over Landzijde

Landzijde is het centrale loket voor landbouw, zorg en welzijn in de provincie Noord-Holland. Zij heeft een AWBZ Erkenning. Landzijde ondersteunt mensen met een lichamelijke en/ of verstandelijke beperking en mensen met psychische klachten of een verslavingsproblematiek. Landzijde zorgt ervoor dat zij een prettige en leerzame plek bij zorgboeren vinden. Daar kunnen zij tot rust komen, bijtanken maar ook zinvol werk doen. Op deze manier helpen boeren mee om mensen een volwaardige plek te geven in de maatschappij. Zowel jong als oud en van alle culturen. De boeren van Landzijde hanteren landelijk vastgestelde kwaliteitsnormen. Landzijde en haar aangesloten boeren zorgen ook voor een economisch en sociaal sterk platteland. Een platteland dat voor iedereen toegankelijk is. Het motto van Landzijde is niet voor niets: bij elke boer, elke dag buitengewoon!

Meer informatie: Stichting Landzijde, Koemarkt 53, 1441 DB Purmerend, 0299-474118, info@landzijde.nl , www.landzijde.nl .

Achtergrondinformatie

De boeren van Landzijde zijn actief om vanuit eigen inzet zich te gaan scholen om professioneel dagbesteding te kunnen bieden aan veel verschillende doelgroepen. Momenteel zijn er bij Landzijde ca. 350 cliënten in zorg. Deze cliëntengroep bestaat voor de helft vanuit de AWBZ gefinancierde cliënten en voor de andere helft zijn dit mensen die met hun PGB ( persoonsgebonden budget ) bij Landzijde zorginkopen en uit cliënten uit de verslavingszorg voor wie de stad Amsterdam maatschappelijke opvang bij Landzijde heeft ingekocht. Hier gaat het om het project Farmforce. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Streetcornerwork.

Landzijde is een professionele organisatie die zorgboeren ondersteunt en het voor cliënten gemakkelijk maakt om hun weg naar de zorgboerderij te vinden. Ook veel collega instellingen kopen bij Landzijde dagbesteding in. Landzijde kan ook gezien worden als onderdeel van metropolitane landbouw. Een landbouw in een grootstedelijk milieu die zijn activiteiten afstemt op de vraag vanuit de stad. 'Zeg ons wat wij voor u als stad mogen produceren'. 'Wij zullen ons aanpassen', is daarbij het gevoel. Dit gevoel begint meer en meer concreet en realiteit te worden rondom Amsterdam. Groene Hoed als organisatie voor streekproducten vanuit de landbouw en de Voedselstrategie vanuit de stad Amsterdam zijn daar mooie voorbeelden van op het vlak van voeding. Ook op het gebied van natuurbeheer, educatie, recreatie en toerisme zijn hier goede voorbeelden.

Landzijde werkt samen met Wageningen Universiteit en VU Amsterdam in het project Green Care Amsterdam. Dit project wordt deels gefinancierd door Transforum ( Min. LNV ).De ondertitel van dit project is: Wat agro en groen kunnen bijdragen aan de gezondheid van Amsterdammers. Hier wordt onderzoek gekoppeld aan kennis en praktijkervaring. Dit alles om landbouw en zorg als combinatie een stevige plek te geven in het reguliere zorgaanbod in en rond de stad Amsterdam.

Categorieën: Landbouw, Natuur en milieu

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit