European Union



IP/07/983

Brussel, 1 juli 2007

EU-burgers kiezen vanaf 1 juli vrij hun elektriciteits- en gasleverancier

Op 1 juli werden de elektriciteits- en gasmarkten in de EU volledig opengesteld, afgezien van enkele landen waar invoering van mededinging nog niet mogelijk is, zoals in de Baltische staten, of waar gas pas recent werd geïntroduceerd. De keuzevrijheid voor elke burger is inmiddels echter de basisregel in de EU. De volledige openstelling van deze markt mag gerust een mijlpaal in de totstandbrenging van een efficiënte Europese energiemarkt worden genoemd.

Eveneens sinds 1 juli moeten grote en middelgrote lokale elektriciteits- en gasdistributiebedrijven als juridisch aparte ondernemingen georganiseerd zijn (de zogenaamde juridische ontvlechting). Deze maatregel moet de distributiebedrijven onafhankelijker maken van de moederondernemingen en zo de eerlijke toegang van alle leveranciers tot het distributienetwerk waarborgen. Voor energietransmissie bestaat de juridische ontvlechting al sinds 2003.

"Ik roep de Europese consumenten op gebruik te maken van de vrijheid om hun eigen energieleverancier te kiezen. De efficiënte werking van de Europese energiemarkt staat of valt met de actieve deelname van de consument aan de markt. Er blijven trouwens nog steeds enkele obstakels overeind die een echt concurrerende interne markt in de weg staan. De Commissie zal dan ook nauwlettend toezien op de juiste toepassing van de bestaande regels en maakt zich trouwens op om op zeer korte termijn met aanvullende wetgevingsvoorstellen te komen", aldus commissaris Piebalgs.

Maatregelen op het gebied van de interne energiemarkt zijn belangrijke instrumenten om burgers en bedrijven billijke prijzen te garanderen en om zelfs kleine ondernemingen, die bijvoorbeeld investeren in hernieuwbare energie, een gegarandeerde toegang tot de markt te verschaffen. Bovendien staat een efficiënte energiemarkt borg voor investeringen in elektriciteitscentrales en transmissienetwerken, en voorkomt hij op die manier onderbrekingen in de elektriciteits- en gasbevoorrading. ERGEG, de Europese groep van regelgevende instanties voor elektriciteit en gas, heeft recent een stand van zaken bekend gemaakt over regulering van eindgebruikersprijzen en openstelling van de markt in de lidstaten .

De toegenomen efficiency van de elektriciteitsbevoorrading blijkt alleen al uit het feit dat de elektriciteitsprijzen op kleinhandelniveau gemiddeld relatief stabiel zijn gebleven in reële termen, afgezien van de opvallende prijsstijgingen voor primaire brandstoffen als kolen en gas. Als de gevolgen van de belasting door de lidstaten buiten beschouwing worden gelaten, zou met name de prijs van elektriciteit voor gezinnen zelfs zijn gedaald.

Wat gas betreft, verandert de liberalisering van de markt niets aan de prijsvormende factoren, zoals de noodzaak over te stappen op duurdere energiebronnen (vloeibaar aardgas of LNG) en de voortdurende koppeling van een aantal gasinvoertransacties aan de olieprijs. Wij wijzen er nogmaals op dat men niet kan verwachten dat energieprijzen altijd laag zullen blijven, los van externe factoren. Niettemin zal een concurrerende en open markt de eindgebruiker, inclusief de energie-intensieve bedrijven, de beste prijs opleveren.

Verandering van energieleverancier is weliswaar geen verplichting voor de consument, maar kan hem wel een voordeliger prijs en een betere dienst bezorgen. In lidstaten waar de keuzevrijheid op het gebied van energieleveranciers al langer bestaat, blijken consumenten steeds meer gebruik te maken van deze mogelijkheid. Op 5 juli zal de Commissie een nieuw initiatief ter versterking van de rechten van energieverbruikers voorstellen, met elementen die uiteindelijk moeten leiden tot de vaststelling van een Europees Energiehandvest over de rechten van energieverbruikers.

De openstelling van de markt volstaat op zich niet om een voldoende grote keuze aan leveranciers en toereikende concurrentie te waarborgen. Daarom is de Commissie vastbesloten haar inspanningen voor eerlijke en dynamische concurrentie in de lidstaten voort te zetten.
---

ERGEG