Millenniumrapport van VN is geen goednieuwsshow 02 juli 2007, Genève - In 2015 moeten de acht Millenniumdoelen zijn bereikt en we zijn nu ongeveer halverwege. De Verenigde Naties melden in een rapport dat - hoewel er vooruitgang is geboekt - er voornamelijk slecht nieuws te melden valt.

In 2000 hebben praktisch bijna alle landen met elkaar afgesproken dat in 2015 de ergste armoede uitgebannen zou moeten zijn. Om dat te bereiken zijn er acht Millenniumdoelen geformuleerd. Elk land moest maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat over acht jaar het aantal mensen dat lijdt onder extreme armoede en honger zal zijn gehalveerd, dat alle jongens en meisjes naar school gaan, dat mannen en vrouwen gelijkwaardig worden behandeld, dat de kindersterfte afgenomen zal zijn, dat vrouwen veilig kunnen bevallen, dat aids, malaria en andere ziektes effectief worden bestreden, dat er rekening wordt gehouden met het milieu en dat er onder meer sprake is van een eerlijke handel tussen arme en rijke landen.

Het Millennium Development Goals Report 2007 van de Verenigde Naties meldt dat er op het gebied van deze doelen wel wat vooruitgang is geboekt, maar ook dat er allesbehalve reden is voor een juichstemming. "In de meeste delen van de wereld kun je successen behalen," zegt Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN. "Maar het rapport laat ook zien hoeveel er nog moet gebeuren."

Extreme armoede is afgenomen Eerst een positieve boodschap. Volgens het rapport gaat het goed met Millenniumdoel nummer 1, het halveren van extreme armoede. Het percentage mensen dat met één dollar per dag moet zien rond te komen, is afgenomen van 32 procent in 1990 (1,25 miljard mensen) tot 19 procent in 2004 (980 miljoen). Volgens de VN kan dit doel in 2015 zijn gehaald, zelfs in de armste gebieden in de wereld.

Ook wat de andere doelen betreft valt er goed nieuws te melden:


* In ontwikkelingslanden gaan meer kinderen naar school. In 1991 volgde 80 procent van de kinderen onderwijs, in 2005 was dat 88 procent.

* Een groeiend aantal vrouwen is betrokken bij het nemen van politieke beslissingen en maakt deel uit van regeringen. Toch gebeurt er nog te weinig om de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen te stimuleren.

* De kindersterfte is wereldwijd afgenomen, grotendeels dankzij effectieve en goedkope maatregelen ter bestrijding van ziektes als mazelen. Ook malaria eist minder slachtoffers, evenals tuberculose. Helaas zal het doel om het aantal slachtoffers van tuberculose in 2015 te halveren niet worden gehaald.
* De uitstoot van broeikasgassen neemt toe, met een wereldwijde klimaatverandering tot gevolg. De VN meldt desondanks vooruitgang op het gebied van de ontwikkeling van duurzame en schone energiebronnen.

Slecht nieuws

In het VN-rapport staat naast goed nieuws - zoals al gezegd - nog veel meer slecht nieuws.


* Alhoewel de extreme armoede in Zuid-, Zuid-Oost en Oost-Azië is afgenomen, is de armoede in West-Azië meer dan verdubbeld. En hoewel de Afrikaanse landen beneden de Sahara iets minder arm zijn geworden, is deze regio nog steeds de armste van de wereld.
* Elk jaar overlijden ruim een half miljoen vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling. Ook lukt het naar het zich nu laat aanzien niet om het aantal ondervoede kinderen met de helft terug te brengen. In 2001 overleden 2,2 miljoen mensen aan de gevolgen van aids en in 2006 was hun aantal gestegen tot 2,9 miljoen. Meer dan 15 miljoen kinderen zijn een of beide ouders aan deze ziekte kwijtgeraakt.

* De helft van de mensen in ontwikkelingslanden heeft geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Vooral arme landen merken nu al de gevolgen van de klimaatverandering, bijvoorbeeld in de vorm van extreme droogte en overstromingen.

Rijke landen houden zich niet aan belofte

Een van de redenen voor het gebrek aan vooruitgang is dat lang niet iedereen profiteert van economische groei. In een aantal landen worden de inspanningen om de Millenniumdoelen te bereiken ondermijnd door gewapende conflicten en de aidsepidemie. Ban Ki-moon verwijt de meeste rijke landen dat ze de arme landen te weinig financiële steun geven. "Dat maakt het zelfs voor goed bestuurde landen onmogelijk om de Millenniumdoelen te halen." In 2005 spraken de belangrijkste industrielanden met elkaar af dat de hulp aan Afrika in 2010 verdubbeld moest zijn, maar ze lijken niet allemaal hun belofte na te komen.