College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

2 juli 2007

Algemene Verkoop-lijst opnieuw beoordeeld

Tijdens de Collegevergadering van 28 juni heeft het College lijst met stoffen bestemd voor de Algemene Verkoop (AV-lijst) definitief vastgesteld . De Tweede Kamer heeft vorige week de ministeriële regeling met enkele wijzigingen goedgekeurd.

De criteria waaraan niet-receptplichtige geneesmiddelen moeten voldoen om ingedeeld te worden in de AV categorie zijn nu: a. met de werkzame stof van het geneesmiddel is in de Gemeenschap of in de Verenigde Staten van Amerika ten minste vijf jaren ervaring opgedaan als werkzame stof van een geneesmiddel dat zonder recept verkrijgbaar is,
b. bij het gebruik van het geneesmiddel is het risico op schade verwaarloosbaar,
c. er zijn geen aanwijzingen voor abnormaal gebruik, d. het aantal eenheden per verpakking is relatief gering, en e. de verpakking en de bijsluiter waarschuwen voor mogelijk risicovolle situaties.

Het uitgangspunt bij alle zelfzorggeneesmiddelen is reeds dat zij bij normaal gebruik, conform de voorschriften in de bijsluiter, niet onveilig zijn. Voor de AV categorie gelden strengere eisen. Door de wijziging in de ministeriële regeling heeft het College de concept AV-lijst opnieuw beoordeeld. De AV-lijst is nu definitief vastgesteld. Er waren geen wijzigingen noodzakelijk.