Gemeente Leeuwarden

Instemming planvorming hoofdstedelijk Hypermarché

Bron: gemeente Leeuwarden (02-07-2007) De gemeenteraad heeft maandag 25 juni ingestemd met de detailhandelstructuurvisie Leeuwarden 2007. Belangrijk onderdeel daarvan vormt de planvorming van een mogelijke Hypermarché in De Zuidlanden. Een amendement van VVD/SP/NLP/FNP om juist dat onderdeel te schrappen, haalde het niet.
Voorstanders wijzen erop dat Leeuwarden met een mogelijk eerste Hypermarché in de provincie haar hoofdstedelijke functie op een juiste manier invult. 'Anders staat ie straks in Drachten of Heerenveen, en dan heeft niemand er iets aan,' stelde het CDA. De PvdA was ook voor, maakte zich wel zorgen om gevolgen van een Hypermarché op de binnenstad en de bereikbaarheid van grote winkelcentra, waaronder ook De Centrale.
De Christen Unie en de NLP brachten nog twee extra items in, maar die werden verder niet meegenomen. De Christen Unie wilde het aantal koopzondagen verminderen en de NLP wilde aandacht voor branchevervaging. 'Dat leidt tot oneerlijke concurrentie,' stelde NLP-er Stoelinga.
Groen Links openbaarde zich als een voorpleiter van de marktwerking, en zag de komst van een Hypermarché wel zitten. De VVD stemde opvallend genoeg tegen, omdat de gevolgen volgens hen nog onvoldoende helder zouden zijn. 'Wij zijn absoluut voor marktwerking, maar willen een integrale visie, en geen ad hoc werk.' Ook stelde Aukje de Vries dat zij het college ervan beticht dat er al een projectontwikkelaar is die het plan gaat uitvoeren: 'Het moet ruimte bieden in het streekplan.' Wethouder Gerrit Krol antwoordde dat er inderdaad al een concrete gegadigde is, maar dat er nu nog geen besluit genomen kon worden. Krol: 'Deze structuurvisie biedt enkel de ruimte om later tot een gedegen besluit te komen. Wij willen ook niet over één nacht ijs gaan.'