Gemeente Leeuwarden

SP SP

SP: vragen over kapvergunning Bonifatiuspark

Bron: SP Leeuwarden (02-07-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Leeuwarden, 1-7-20007

Geacht college,

Uw college heeft een (voorlopige) kapvergunning afgegeven voor honderden bomen in het Bonifatiuspark. Een aanpassing van de APV maakte dit mogelijk.

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft naar aanleiding van dit gegeven de volgende vragen:


1. In de vergaderstukken van de commissievergadering van 6-12-2004 valt te lezen dat bij de ambities, uitgangspunten en randvoorwaarden Sint Bonefatius een substantieel deel van de tuin en het waardevolle bomenbestand uitgangspunt zal zijn. De grote vraag van de SP aan u is houdt dit voornemen nog stand nu er veel gekapt gaat worden?

2. Op 26 maart jl. heeft de raad de welstandsrichtlijnen vastgesteld. In de bijbehorende stukken staat te lezen dat in de uitwerking nadrukkelijk rekening werd gehouden met een (substantieel) deel van de bomen en bomengroepen. Wat blijft van deze toezegging over door het afgeven van de kapvergunning?
3. Wat verstaat het college onder transparant besturen?
4. Onlangs heeft de raad op uw aandringen een wijziging van de APV, inzake het verlenen van kapvergunningen aangenomen. In de daaraan voorafgaande commissievergadering hebben SP, CDA, NLP, FNP,PAL/GL ChristenUnie en VVD specifiek gevraagd wat deze maatregel inhield en de gevolgen. De raadsfractie van de SP kan zich niet voorstellen dat de wethouder toen al niet op de hoogte was van de kapplannen. Heeft het college geen informatieplicht?
5. Stel dat ten tijde van de behandeling van deze wijziging APV de raad bekend zou zijn dat er honderden bomen het loodje zouden leggen. Is het college dan nog van mening dat deze wijziging zou zijn aangenomen? Zo ja, waarop baseert u dat? Gezien ook de genoemde feiten bij vraag 3? Zo neen, hoe betiteld u dan uw eigen handelen? Onbehoorlijk bestuur?

6. Tijdens de commissie behandeling op 11 juni in de commissie bestuur en middelen meldde de wethouder nog dat er afspraken waren met de buurt en andere belanghebbenden. Valt de grote bomenkap onder deze afspraken? Zo neen, welke afspraken zijn er dan wel gemaakt?

De SP verwacht beantwoording van deze vragen zo snel mogelijk maar in ieder geval binnen de daartoe gestelde termijn.

Hoogachtend, namens de SP fractie,
Freerk Kalsbeek