Politie Midden- en West Brabant

Politie waarschuwt voor identiteitsfraude

TILBURG, 2 juli 2007

De deurwaarder aan je deur: je blijkt schulden te hebben waar je niets van afweet Een ander heeft zijn foto met jouw personalia op een vals identiteitsbewijs geplakt. Ver van uw bed show? Regelmatig komt de politie mensen tegen die op identiteit van een ander een crimineel leven opbouwen. Ook úw naam kan hiervoor misbruikt worden. Daarom is het zaak uw officiële documenten goed te bewaken.

Het is raadzaam om aangifte te doen als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is! Niet alleen omdat u dit aangiftebewijs nodig heeft om een nieuwe bij de gemeente aan te vragen, vooral ook om fraude te voorkomen. Leg zonder bewijs van aangifte maar eens uit dat ú bijvoorbeeld de schulden niet heeft gemaakt. Bovendien is het voor kwaadwillenden een koud kunstje om met een vervalst paspoort geld op te nemen bij uw bank.

Ontfutselen
Zorg dat uw post niet in verkeerde handen valt. Tegenwoordig staat op veel documenten naast uw naam uw burgerservicenummer (oude sofinummer)vermeld. Ook met deze combinatie dringen criminelen zonder al te veel moeite uw leven binnen.
Als u de post een aantal dagen op de deurmat laat liggen, kunnen er belangrijke documenten uit uw brievenbus gehengeld worden. Zorg daarom dat uw huis er bewoond uitziet. Een andere techniek die regelmatig wordt toegepast, is het ontfutselen van wachtwoorden en pincodes. Telefonisch of met een babbeltruc bij u aan de deur. Geef dit soort gegevens nooit aan een ander, ook niet aan mensen die zich voordoen als bankmedewerkers.

Netwerk
Geef ook digitale inbrekers geen kans. Beveilig uw netwerk. Internetcriminelen houden namelijk lijsten bij waar alle onbeveiligde netwerken zich bevinden. Zij hoeven alleen nog maar in de auto te stappen om vrij spel te hebben om over de inhoud van uw computer te kunnen beschikken en in een handomdraai bijvoorbeeld uw wachtwoorden van telebankieren boven water krijgen. Stel dat een crimineel via uw pc kinderporno verspreidt of mensen via de mail bedreigt en er komt een onderzoek, dan komt úw adres bovendrijven. Leg dat maar eens uit. Het devies luidt dus: Bewaak op alle vlakken uw identiteit!

Auteur: Willem van Hooijdonk