Socialistische Partij

Rooie Reus Prijs naar Antoinette Hertsenberg en Tros Radar


01-07-2007 * In de Amsterdamse Rode Hoed is zondagmiddag de Rooie Reus Prijs 2007 uitgereikt aan Antoinette Hertsenberg en de redactie van het Tros-programma Radar. De onderscheiding, vernoemd naar Dirk de Vroome, is bestemd voor mensen die zich op opmerkelijke en gedurfde wijze inzetten voor de samenleving, voor behoud van solidariteit en tegen maatschappelijk onrecht in Nederland en daar buiten. De prijs werd elf jaar geleden ingesteld door de SP.

Dit jaar was het thema 'Rooie Reuzen tegen rauw kapitalisme'. Genomineerd waren Antoinette Hertsenberg en haar redactie van het consumentenprogramma Radar, Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI), omdat hij dwars door opgepoetste jaarcijfers heen weet te prikken, en Peter Paul de Vries, de voorman van de Vereniging van Effectenbezitters.

Er vond voorafgaande aan de uitreiking een spannend debat plaats waarbij de genomineerden enthousiast werden aangeprezen door hun 'ambassadeurs'. Advocaat William Schonewille prees het werk van Hertsenberg en haar redactie, schrijfster en econome Pauline van de Ven wees op de verdiensten van Lakeman en Jort Kelder, oud-hoofdredacteur van Quote, bepleitte dat Peter Paul de Vries moest worden beloond voor zijn bijdrage aan de bestrijding van uitwassen van het kapitalisme. De zaal koos uiteindelijk voor Hertsenberg en Radar.

Hertsenberg zei de prijs in ontvangst te nemen namens alle gedupeerden van LegioLease, de kwestie die de aanleiding voor haar nominatie vormde. "Voor al die hele gewone mensen die zich hebben laten misleiden door de 'witte sokken-brigade' die deze mensen om moesten praten - zo werden ze genoemd - hebben ik en mijn redactie het allemaal gedaan." De prijs, 2500 euro, zal worden besteed voor onderzoek van het programma Radar. "Zeer welkom," vertelde Herstenberg. "Er zijn zoveel zaken waarvoor we geen budget hebben."

Lakeman en Peter Paul de Vries toonde zich grootmoedige 'verliezers'. De kleine Rode Reus, een beeldhouwwerk van kunstenaar Aris Roskam, zal ook bij hen een ereplaats krijgen. "Geweldig dat ik zo in het zonnetje ben gezet," vond Lakeman. Peter Paul de Vries twijfelde al te voren of hij het niet zou afleggen tegen Lakeman of Herstenberg. "Prima kandidaten." Maar het feit dat hij werd genomineerd vond ook De Vries een eer: "Geweldige man die Dirk de Vroome. En met zoveel passie en inzet. Daar voel ik me helemaal bij thuis."

De Rooie Reus Prijs werd in 1996 ingesteld door de SP en vernoemd naar Dirk de Vroome, de Rooie Reus van Zuid-Limburg die op zeer eigengereide wijze streed tegen onrecht. Eerdere winnaars waren onder meer Annie Verdoold, die in de Rotterdamse wijk Spangen de strijd aanbond met de drugsoverlast en verloedering, en het VPRO-radioprogramma Argos, dat ondanks de Hilversumse druk van luister- en kijkcijfers, vast bleef houden aan gedegen onderzoeksjournalistiek. Dit jaar bestond de jury uit Jort Kelder, oud-hoofdredacteur van Quote, Gerard Legebeke, eindredacteur van Argos, Prem Radhakishun, programmamaker, SP-voorman Jan Marijnissen en Elma Verhey, hoofdredacteur van Tribune.