Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen

Nummer: 75

Datum: 2 juli 2007

Gesprekken over toekomst van asielzoekers

Nu het generaal pardon een feit is, komt er eindelijk een einde aan een lange periode van onzekerheid voor veel asielzoekers. Maar hoe moet je verder als je gaat beseffen dat legaal in Nederland verblijven niet langer een optie is? De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de RUG deed in opdracht van VluchtelingenWerk provincie Groningen onderzoek naar de gesprekken die hulpverleners met asielzoekers in een dergelijke situatie voeren. Het onderzoek resulteerde in een praktisch bruikbaar advies voor het optimaliseren van dergelijke gesprekken. De resultaten zijn openbaar gemaakt in het rapport Perspectief op de toekomst.

In het onderzoek werden gesprekken tussen jonge asielzoekers en hulpverleners van Vluchtelingenwerk geregistreerd en geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het communicatief zeer complexe gesprekken zijn. De hulpverlener wordt niet alleen geconfronteerd met een taalbarrière en interculturele verschillen, maar vaak ook met een onverschillige of juist zeer afhankelijke houding van de asielzoeker. Daarnaast is het zaak voor de hulpverlener om het vertrouwen van de asielzoeker te winnen.

Project perspectief

Het onderzoek werd uitgevoerd binnen het 'Project Perspectief'. VluchtelingenWerk provincie Groningen startte bijna een jaar geleden in samenwerking met andere organisaties dit project voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's) rond 18 jaar. Het richt zich op de toekomst van deze jongeren en probeert hen in een reeks gesprekken te begeleiden om een goede en reële keuze te maken. Daarnaast biedt het project maatschappelijke begeleiding en financiële hulp.Voor deze jonge groep asielzoekers geldt dat hun leefgeld vanaf het achttiende levensjaar wordt stopgezet, waarna ze terug moeten naar het land van herkomst als ze niet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning.

Succesvol in Utrecht

Het project Perspectief probeert AMA's te begeleiden bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning of de terugkeer naar land van herkomst om te voorkomen dat ze in Nederland in de illegaliteit belanden. Dit project in Groningen is gebaseerd op een soortgelijk project in Utrecht, dat zeer succesvol is gebleken. Het percentage van AMA's dat in de illegaliteit belandt kon daar van 98% (zonder begeleiding) naar 5% teruggebracht worden.

Noot voor de pers


- informatie: Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie, Saskia Visser, s.j.visser@rug.nl, 050-3635271 of 0595-441401 (privé)


- over het onderzoek:

www.rug.nl/wewi/dewetenschapswinkels/talen/publicaties/perspectief


- ook downloaden van het rapport 'Perpectief op de toekomst' en de samenvatting is daar mogelijk


- over het Project Perspectief: www.vwpg.nl/nl/projecten/

Redactie: afdeling Communicatie RUG

Postbus 72, 9700 AB Groningen

Tel. 050-363 4444

E-mail: communicatie@rug.nl