AutoRai

Lexus LS 460 winnaar in categorie Veiligheid bij AutoWeek Auto 2007 Innovatieprijs

(7/2/2007)
De Lexus LS 460 heeft de prestigieuze Auto 2007 Innovatieprijs in de categorie Veiligheid gekregen van autoweekblad AutoWeek. De award is door de jury toegekend voor het Rear Pre-Crash Safety systeem, een unieke veiligheidsvoorziening die ook leverbaar is op de onlangs geïntroduceerde hybride versie, de LS 600h. Met dit systeem tilt Lexus preventieve veiligheidssystemen volgens AutoWeek ânaar een ander niveauâ.

Het Rear Pre-Crash Safety systeem is een wereldprimeur op de Lexus LS 460, die vorig jaar is geïntroduceerd. Het systeem is het tastbare resultaat van een innovatieve visie op preventieve veiligheid. Bij de nieuwe LS-serie is die visie in nog meer daden omgezet. Diverse uitvoeringen van de LS 460 en de hybride LS 600h beschikken over een pakket systemen onder de noemer Advanced Pre-Crash Safety systeem. Dit systeem is ontworpen om eventuele gevaarlijke situaties tijdig te herkennen en daarmee de kans op aanrijdingen en/of letsel te verkleinen.

Het Rear Pre-Crash Safety systeem maakt hiervan deel uit. Het bestaat uit een millimeter-wave-radar in de achterbumper, die continu het achteropkomend verkeer scant. Als een aanrijding van achteren onvermijdelijk wordt geacht, worden automatisch de Pre-Crash Intelligent Headrests op de voorstoelen geactiveerd; maximaal 60 mm naar voren en maximaal 25 mm omhoog zonder het hoofd van de passagier te raken. Zo wordt het risico op whiplashletsel aanzienlijk gereduceerd. Kortom, de betreffende hoofdsteunen staan dus vóór de aanrijding al heel dicht tegen het hoofd. Indien het gevaar is geweken gaan de hoofdsteunen terug in de oorspronkelijke positie. Het systeem is overigens zowel actief wanneer de auto rijdt als wanneer de auto stilstaat.