Openbaar Ministerie

Blijdorp niet vervolgd voor uitbraak Bokito

Rotterdam, 2 juli 2007

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft besloten de Diergaarde Blijdorp niet te vervolgen naar aanleiding van de uitbraak van de gorilla Bokito op 18 mei van dit jaar. Dat heeft het OM maandag laten weten aan de raadsman van een familie die aangifte had gedaan tegen de dierentuin.

De familie heeft aangifte gedaan tegen de dierentuin vanwege overtreding van artikel 425 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Dat artikel houdt in dat Blijdorp er onvoldoende zorg voor zou hebben gedragen dat een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier onschadelijk zou worden gehouden.

Het OM heeft besloten de dierentuin niet te vervolgen omdat onderzoek van de politie en advies van deskundigen heeft opgeleverd dat de Diergaarde Blijdorp een vergunning heeft van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij voor het houden van dieren en derhalve aan alle wettelijke verplichtingen voldeed.
Daarnaast kon Blijdorp er redelijkerwijs, op grond van beschouwingen van deskundigen, van uitgaan dat de dierentuin er geen rekening mee hoefde te houden dat een gorilla diep te water zou gaan en/of over een sloot zou springen.
Bovendien is het agressieve gedrag van Bokito mede veroorzaakt door gedrag van een of meerdere bezoekers die hierop door medewerkers en een vrijwilliger zijn aangesproken.

De familie kan over de beslssing van het OM een klaagschrift indienen bij het gerechtshof in Den Haag (de zogenoemde artikel 12-procedure).