Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Chemie en energie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

2 juli 2007, Utrecht
------

Acties bij verffabriek afgelast

Koninklijke Talens komt werknemers tegemoet

CNV-onderhandelaar Hans Pasman heeft vanmorgen een akkoord bereikt bij Koninklijke Talens over een nieuwe cao. De directie van de Apeldoornse verffabriek gaat in op de eisen die de bond in het ultimatum had gesteld. De aangekondigde acties zijn van de baan.

Met het akkoord komt een einde aan de maandenlange onduidelijkheid over een nieuwe cao. Uiteindelijk stelde CNV Chemie en energie een ultimatum, dat vorige week vrijdag afliep. Aanvankelijk ging Talens daar niet op in, maar tijdens informele onderhandelingen vanmorgen is er alsnog een doorbraak bereikt.

Pasman: "Talens willigt alle eisen van het ultimatum in. Dat betekent onder meer dat de werknemers een fatsoenlijke loonsverhoging krijgen. En afspraken over flexibeler inzet van personeel zullen eerst met de bonden moeten worden overlegd."

Het enige 'offer' dat Talens in ruil daarvoor vraagt, is dat de werknemers eenmalig vier verlofuren inleveren. Pasman: "Waarschijnlijk is het vooral bedoeld als signaal dat het nog steeds niet zo goed gaat met het bedrijf."

De werknemers zijn zojuist ingelicht. De 110 aanwezigen gingen vrijwel unaniem akkoord en daarmee zijn de aangekondigde acties van de baan, meldt Pasman: "Een bijkomend positief effect is dat door deze hele situatie de communicatie tussen bedrijfsleiding, personeelszaken en werkvloer weer wat beter is geworden. Dat was ook hard nodig. De nieuwsbrieven die Talens in de afgelopen periode heeft verspreid, deden meer kwaad dan goed."

De cao bij Talens geldt voor een jaar (van 1 april 2007 tot 1 april 2008). De werknemers krijgen een loonsverhoging van 2 procent per 1 april 2007 en nog eens 1 procent per 1 december 2007. Bij de verffabriek werken ongeveer 200 mensen.