Openbaar Ministerie

Jaarbericht Rijksrecherche 2006 verschenen

2 juli 2007

In 2006 heeft de Rijksrecherche 122 zaken ingenomen: 105 tactische onderzoeken en zeventien zaken die via de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Rijksrecherche binnenkwamen. Dertien onderzoeken waren te kwalificeren als grootschalige zaken die langdurig en complex van aard zijn. Dit staat in het Jaarbericht van de Rijksrecherche over 2006 dat vandaag is verschenen.

Voorbeelden van onderzoeken door de Rijksrecherche zijn (buitenlandse) ambtelijke corruptie, valsheid in geschrift, schending van geheimhoudingsplicht, vuurwapengebruik door de politie met lichamelijk letsel, sterfgevallen van personen waarvoor de politie een zorgplicht had en zedendelicten. Zodra (semi-)overheidsfunctionarissen bij dergelijke zaken betrokken zijn, wordt de Rijksrecherche ingeschakeld.

Toename corruptiezaken
Het aantal Rijksrechercheonderzoeken naar politieoptredens waarbij (zwaar) lichamelijk letsel is ontstaan - bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, een achtervolging of een aanhouding - is gedaald van vijftien in 2005 naar elf in 2006. Het aantal meldingen van schietincidenten bleef met veertien gevallen in 2006 vrijwel gelijk aan de dertien in 2005. In 2006 heeft de Rijksrecherche tien maal een onderzoek ingesteld naar het overlijden in een politiecel. Het aantal corruptieonderzoeken vertoonde - zowel bij de kleine als bij de grootschalige onderzoeken - een stijging, van veertien in 2005 naar 30 in 2006. Daarnaast was er ook relatief veel aandacht voor zaken over schending van de geheimhoudingsplicht.

Samenwerking
Het Jaarbericht Rijksrecherche 2006 is geïllustreerd met enkele concrete casussen uit het afgelopen jaar die inzicht geven in het werk van de Rijksrecherche. Uit die casussen wordt onder meer duidelijk dat de Rijksrecherche steeds nauwer samenwerkt met andere organisaties. Er is samenwerking met de (interne onderzoeksbureaus van de) politiekorpsen, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), de Inlichtingen en Opsporingsdienst van het departement van Volkshuisvesting (VROM IOD) en de Koninklijke Marechaussee.

Markante rol
De Rijksrecherche werd 110 jaar geleden opgericht en heeft in de Nederlandse rechtsstaat een bescheiden maar markante rol. Zij is onderdeel van de Nederlandse politie, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het college van procureurs-generaal. De Rijksrecherche doet strafrechtelijk feiten- en opsporingsonderzoek bij de overheid als de integriteit in het geding is. De Coördinatie Commissie Rijksrecherche (CCR) bepaalt of de Rijksrecherche wordt ingezet en welke onderzoeken prioriteit hebben. De CCR bestaat uit een procureur-generaal, de hoofdofficier van Justitie van het Landelijk Parket en de directeur Rijksrecherche. De CCR wordt bijgestaan door de landelijk coördinerend rijksrechercheofficier van Justitie. Bij de Rijksrecherche werken 122 medewerkers. De Rijksrecherche heeft haar hoofdvestiging in Den Haag en een vestiging in Zwolle en in Den Bosch.