Time : 11:50:55
Date : 02 July 2007
Sender Name: CTB

Bilaterale ontwikkelingssamenwerking klaar voor 2010

BTC publiceert Jaarverslag 2006

Brussel - BTC, het Belgisch agentschap voor
ontwikkelingssamenwerking, besteedt ieder jaar meer geld aan de ontwikkelingsprojecten. Met 166 miljoen euro is in 2006 maar liefst 20% meer uitgegeven dan het jaar daarvoor. Deze aangehouden groei levert BTC in april 2007 de titel van Trends-gazelle op, als een van de snelst groeiende bedrijven in het Brussels gewest.

Afrika, gezondheidszorg en onderwijs

Ruim 75% van de projectuitgaven wordt op het Afrikaanse continent gedaan. Met landen zoals Congo, Rwanda en Burundi blijft vooral Centraal-Afrika het zwaartepunt van de bilaterale inspanningen. Het meeste geld gaat naar gezondheidszorg en onderwijs (samen goed voor bijna 50% van de activiteiten), maar ook goed bestuur, landbouw en voedselzekerheid blijven belangrijke sectoren.

Nationale en internationale erkenning

De niet-aflatende groei van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat het agentschap nieuwe opdrachten krijgt toegewezen uit binnen- en buitenland.

Zo organiseert BTC in 2006 de tentoonstelling 50/50 Noord-Zuid over 50 jaar Belgische ontwikkelingssamenwerking, die officieel geopend wordt door HKH Prinses Astrid.

In hetzelfde jaar wordt BTC belast met de Vrijwillige dienst bij de Ontwikkelingssamenwerking. Het is een programma dat jonge mensen de kans biedt om in de ontwikkelingsprojecten in het buitenland een eerste werkervaring op te doen. De eerste 29 vrijwilligers vertrekken in 2006; de tweede groep van 25 vrijwilligers heeft net de opleiding achter de rug en vertrekt eerstdaags.

BTC wordt ook gevraagd een postelectoraal noodprogramma in de Democratische Republiek Congo en Burundi uit te voeren, samen goed voor 40 miljoen euro. Die programma's moeten de bevolking zo snel mogelijk laten zien dat democratie en vrede noodzakelijk zijn om een land economisch en sociaal weer op te bouwen.

Internationale opdrachtgevers doen geregeld een beroep op BTC. In Ecuador voert BTC een gezondheidsproject uit voor rekening van de Europese Commissie, in Mali gaat het om een decentralisatieproject voor dezelfde opdrachtgever, en onlangs nog vertrouwde de Wereldbank twee gezondheidsprojecten in Congo toe aan BTC.

Sinds december 2006 is BTC opgenomen in de referentielijst van agentschappen die voor rekening van de Verenigde Naties beurzenprogramma's mogen uitvoeren. Daarmee behoort BTC tot een select groepje van organisaties waar de VN een beroep op doen. Ook het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen vertrouwt de uitvoering van zijn beurzenprogramma's in België nu al zes jaar toe aan BTC.

Klaar voor 2010

BTC beschikt over de kennis, de ervaring en de erkenning die nodig zijn om de bilaterale samenwerking nog te versterken zodat het Belgische engagement om tegen 2010 minstens 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden, kan worden waargemaakt.

Het Jaarverslag 2006 van BTC is gratis verkrijgbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans via INFO@BTCCTB.ORG. Het kan ook worden gedownload via de website WWW.BTCCTB.ORG.


--- einde persbericht ---
Bijlage ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be

Voor de redacties: Foto- en filmmateriaal is verkrijgbaar bij de communicatiedienst van BTC
Guido Couck
T 02.505.37.01
E GUIDO.COUCK@BTCCTB.ORG

OMTRENT BTC

BTC is het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Als openbare dienstverlener steunt BTC, in opdracht van de Belgische federale regering, en meer bepaald van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de ontwikkelingslanden in hun strijd tegen armoede. Dankzij haar expertise op het terrein voert BTC ook opdrachten uit voor rekening van andere nationale en internationale organisaties die werken aan duurzame menselijke ontwikkeling.
BTC is sinds april 1999 operationeel en beheert meer dan 200 programma's in 30 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Met een omzet van 160 miljoen euro in 2006, stelt BTC 350 personeelsleden tewerk, waarvan 140 op de hoofdzetel in Brussel en 210 gespreid over de landen waarin ze projecten en programma's uitvoert. Ze beschikt over een eigen vertegenwoordiging in 24 landen.