Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Rijkswaterstaat geeft extra aandacht aan de veiligheid in de sluis

Nieuwsbericht | 02-07-2007

Rijkswaterstaat zal deze zomer extra aandacht besteden aan de veiligheid in en rond de sluis tijdens de actie `Veilig samen schutten'. Vanaf 2 juli zijn medewerkers van Rijkswaterstaat op drukke momenten aanwezig op de sluizen.

Zij voorzien de vaarweggebruikers van informatie en begeleiden een vlotte en veilige passage van de sluis.

Bij passage van sluizen ontstaan hinder en stressvolle situaties Waar beroeps- en recreatievaart samen komen en op plekken waar veel recreatievaart is komt het regelmatig voor dat vaarweggebruikers letterlijk en figuurlijk in elkaars vaarwater terechtkomen. De passage van een sluis is zo'n moment. Door het samenkomen van verkeer kan hinder ontstaan en daarmee stressvolle situaties. Overtredingen als het niet op de beurt wachten, door rood licht varen, niet goed afmeren en het laten draaien van de schroef dragen daaraan bij.

`Stewards' aanwezig op de sluis
Om een vlotte en veilige passage te begeleiden zijn medewerkers van Rijkswaterstaat aanwezig op de sluis. Deze `stewards' begeleiden een vlotte en veilige passage van de sluis, door vaarweggebruikers hun plaats te wijzen en lijnen aan te nemen. Zij voorzien vaarweggebruikers (bovendien) van de informatiefolder `veilig schutten'. Vandaag wordt op de Houtribsluizen in Lelystad het startsein gegeven voor het werken met stewards. Naast het begeleiden let Rijkswaterstaat deze zomer extra scherp op het gedrag in en om de sluis. Gebruikers die zich niet aan de regels houden worden aangesproken op hun gedrag. Bij ernstig wangedrag kan Rijkswaterstaat proces-verbaal opmaken.

Veilig samen schutten
Met name voor wat minder ervaren watersporters is de passage van sluizen een spannende gelegenheid. Vaarweggebruikers hebben aangegeven dat zij tijdens drukte zichtbare aanwezigheid van Rijkswaterstaat op de sluizen en aandacht voor het gedrag bij het schutten op prijs stellen.
Met de actie `Veilig samen schutten' en de inzet van stewards geeft Rijkswaterstaat vorm aan deze wens van de vaarweggebruikers.

Rijkswaterstaat is gastheer op het water en zorgt voor een vlotte en veilige doorstroming. Rijkswaterstaat werkt aan een betrouwbaar en robuust netwerk van vaarwegen. Taken van Rijkswaterstaat zijn bediening van waterwerken, verkeersbegeleiding, calamiteitenzorg, vergunningverlening en handhaving.