Senternovem


02-07-2007 | Grensoverschrijdende hennepketen voor textielproductie een succes

In dit Duits-Nederlandse samenwerkingsproject, waarin ook Plant Research International Wageningen deelneemt, wordt de hennepproductieketen door gebruikmaking van de innovatieve STeam EXplosion-technologie gekoppeld aan de textielproductieketen. Wageningen is betrokken bij de ontwikkeling van een vezelrijke hennepplant met een laag thc-gehalte (verdovende werking) die juist voor hoogwaardige textieltoepassingen geschikt is. De eerste testen met textiel gemaakt van 50% hennep en 50% katoen hebben een veelbelovend resultaat opgeleverd.
De Duitse en Nederlandse projectpartners bouwen samen een regionale keten op voor productie en verwerking. Doelstelling van het project is om de gehele productieketen in de regio te behouden, op economisch verantwoorde basis. Bijkomend voordeel is dat hennep milieuvriendelijk en winstgevend geteeld kan worden op akkers aan beide zijden van de grens. Dat zou betekenen dat er arbeidsplaatsen ontstaan en veilig gesteld worden over de gehele linie van de ontwikkeling via de teelt tot aan de verwerking in de regio.
Het project wordt gecofinancierd door het EU-programma Interreg IIIA van de Euregio Rijn-Waal. In het kader van het initiatief "Deutschland, Land der Ideen" zal het gehele jaar telkens één dag lang een innovatief project of idee centraal staan. Dit project krijgt op 30 juli a.s. in het Euregio Forum te Kleve een dag lang alle aandacht.

Meer informatie

Programma