Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2007

Met ingang van 1 juli 2007 geldt een nieuwe beleidsregel voor de aanwijzing van beschermd monumenten, de Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2007.

Vanaf 1 juli 2007 richt minister Plasterk zich op het aanwijzen van 100 topmonumenten uit de Wederopbouwperiode die ministens 50 jaar oud zijn. Dit zijn alleen de topmonumenten die gebouwd zijn in de periode 1940 tot en met 1958. Ten aanzien van de archeologische monumenten zal de minister zich vooral richten op het beschermen van monumenten die bijdragen aan een evenwichtiger monumentenbestand op dit terrein. Uit de periode van voor 1940 zullen geen gebouwde monumenten meer worden aangewezen. Verzoeken die buiten het kader van de beleidsregel vallen zullen worden afgewezen. In het najaar presenteert de minister zijn lijst van 100 topmonumenten. Dit zijn de hoofdlijnen van de nieuwe beleidsregel. Deze Tijdelijke beleidsregel aanwijzen beschermde monumenten 2007 geldt tot 1 januari 2009. De minister heeft gekozen voor een korte werkingsduur van de beleidsregel omdat hij de modernisering van de monumentzorg snel ter hand wil nemen.

Archeologie

In lijn met het Verdrag van Valetta verruimt de minister het aanwijzingsbeleid voor archeologische monumenten. Het bestand aan beschermde archeologische monumenten laat op een aantal vlakken lacunes zien, zo luidt de conclusie van het RACM-rapport "Uit balans". Daar wordt nu werk van gemaakt. Uiteindelijk moet het archeologische monumentenbestand representatief zijn voor wat globaal in of op de Nederlandse bodem te vinden is aan sporen uit het verre verleden.

Wederopbouw

Voor wat betreft de wederopbouw gaat het om erfgoed dat ouder is dan vijftig jaar. De afgelopen jaren heeft de Rijksdienst onderzoek verricht om een landelijk referentiekader op te bouwen. Van vijfentwintig categorieën bouwwerken is de beschikbare literatuur en veldkennis bestudeerd. Het spectrum ging van raadhuis tot (groene) kruisgebouw, ven sportaccommodatie tot winkelcentrum. Vervolgens is gekeken naar het werk van toonaangevende architecten. De minister wil nu 100 topmonumenten uit de periode 1940 tot en met 1958 aanwijzen als beschermd monument, die toonaangevend zijn voor de belangrijkste stromingen in de architectuur, landinrichting en/of ruimtegebonden kunst of voor vernieuwingen in de bouwtechniek. Meer informatie over de Wederopbouw vindt u hier.

De Tijdelijke beleidsregel is gepubliceerd in de Staatscourant van 20 juni 2007, nr. 116. Toegang tot de regelgeving in de Staatscourant biedt www.overheid.nl.

De 'Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2007' kunt u vinden op http://wetten.overheid.nl.

Raadpleeg ook het dossier erfgoedselectiebeleid op de website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.