Ministerie van Defensie

02-07-2007 12:04

HOOFDLIJNEN DEFENSIEBELEID AANGEBODEN

Defensie wil meer aandacht voor logistiek, inlichtingen, zelfbescherming, informatiesystemen en bevelvoering. Om dit te bereiken wordt onder andere het aantal gevechtstanks, pantserhouwitsers en F-16's teruggebracht. Ook worden projecten geschrapt of vertraagd. Dat staat in de Hoofdlijnennotitie Defensie die vandaag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Afgelopen vrijdag ging de ministerraad akkoord met de maatregelen uit de hoofdlijnennotitie die geld moeten vrijmaken voor de operationele knelpunten binnen de krijgsmacht.

Defensie moet daarnaast ook een steentje bijdragen aan de reductie van ambtenaren, die het Kabinet alle departementen heeft opgelegd. Daarbij vallen geen gedwongen ontslagen.

Om de taken in en buiten Nederland goed te kunnen blijven uitvoeren, wil Defensie eerst bestaande, structurele problemen oplossen.

Met de maatregelen komt Defensie tevens tegemoet aan de wens van de NAVO, namelijk het concentreren op de meest waarschijnlijke scenario's.

Vanaf 2003 heeft de krijgsmacht al een ingrijpende verandering doorgemaakt. De staven zijn verkleind, kazernes en vliegbases en andere infrastructuur zijn afgestoten en de hoeveelheid belangrijke wapensystemen is verminderd. Ondanks al deze aanpassingen zijn de operationele taken doorgegaan. Defensie voerde veeleisende missies uit buiten Nederland, maar ook in eigen land.

Met Prinsjesdag wordt de Defensiebegroting voor 2008 gepresenteerd. Daarin staat meer in detail het voornemen voor de toekomst van Defensie.

Download dit document: pdf icon Defensiebeleid op hoofdlijnen (54 kB) Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden