Radboud Universiteit Nijmegen


Genetische link tussen prostaatkanker en diabetes ontdekt

Een groot internationaal onderzoeksteam, waarvan enkele afdelingen van het UMC St Radboud deel uitmaken, heeft een genetische link kunnen leggen tussen prostaatkanker en diabetes. Zij ontdekten een kleine variatie in een kandidaatgen voor diabetes type 2. De variant verhoogt de kans op prostaatkanker en verlaagt de kans op diabetes. (Nature Genetics on line, 1 juli).

Polygene
Vorig jaar startte met behulp van een grote Europese subsidie het internationale onderzoeksproject Polygene, gecoördineerd door het IJslandse bedrijf deCODE genetics. Doel was om via een omvangrijke vergelijking van het genetische materiaal van vele duizenden personen uit IJsland, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten genetische factoren te vinden, die verband houden met prostaatkanker of borstkanker.

De afgelopen maanden kwamen er al resultaten van Polygene naar buiten, onder andere de ontdekking van twee varianten van chromosoom 8, die samenhangen met de kans op prostaatkanker. Nu wijden de onderzoekers opnieuw een artikel aan het onderzoek. Zij rapporteren de vondst van twee éénlettervariaties (SNP's) op chromosoom 17, die de kans op prostaatkanker verhogen. Het gaat om een relatief kleine verhoging van deze kans, maar omdat de beide varianten veel voorkomen, spelen ze naar verwachting een rol bij meer dan een derde van alle gevallen van prostaatkanker.

Richting
Eén van de twee nu beschreven SNP's bevindt zich op een kandidaatgen (TCF2) voor diabetes type 2. Nader onderzoek bij meer dan 10.000 patiënten met diabetes type 2 en 23.000 controles toonde aan, dat mensen met deze variant van het gen een verlaagde kans op diabetes hebben. Dit verklaart gedeeltelijk het omgekeerde verband tussen diabetes type 2 en prostaatkanker, dat wetenschappers al eerder ontdekt hadden. Het is nog een raadsel welk mechanisme hierachter zit.

Kankerepidemioloog prof.dr. Bart Kiemeney, die het Nederlandse deel van het onderzoek coördineert, is tevreden met de resultaten die Polygene tot nu toe heeft opgeleverd. Toch verwacht hij niet, dat er op korte termijn een diagnostische test komt, die inzicht geeft in het individuele risico op bepaalde vormen van prostaatkanker. `De resultaten geven richting aan onderzoek naar ziektemechanismen die leiden tot prostaatkanker. Als we daar eenmaal meer van af weten, zullen we in de toekomst de mannen kunnen identificeren, die een hoog risico lopen op een agressieve vorm van prostaatkanker en die dus regelmatig gescreend zouden moeten worden.'

Julius Gudmundsson, Patrick Sulem, Jon T. Bergthorsson, e.a. Two variants on chromosome 17 confer prostate cancer risk, and the one in TCF2 protects against type 2 diabetes. Nature Genetics online, July 1, 2007. www.nature.com/ng.

(persbericht UMC St Radboud)