Partij van de Arbeid

Actieplan overlastgevende hangjongeren

02-07-2007 12:23

Criminele en overlastgevende hangjongeren zorgen op veel plaatsen voor problemen. Om hier een einde aan te maken en deze jongeren weer op het rechte pad te krijgen, presenteren de PvdA-kamerleden Staf Depla en Samira Bouchibti het actieplan Hard maar sociaal: We willen niet alle jongeren die buiten op straat zijn over één kam scheren, maar de grootste etters pakken we resoluut aan.

De PvdA vindt dat kinderen en jongeren veilig op straat moeten kunnen spelen en hangen, maar stelt wél grenzen aan dat hangen; bewoners moeten zich vrij in hun eigen omgeving kunnen bewegen. Jongeren die hun buurt terroriseren, hoeven niet te rekenen op begrip. En met overlastgevende en criminele hangjongeren maakt de PvdA korte metten. Met een aanpak die hard is waar het moet en sociaal waar het kan: Want we voorkomen liever dat jongeren op het verkeerde pad raken en hun toekomst verknallen, dan dat we ze straffen als het al te laat is.

Bouchibti en Depla willen bij de aanpak van de grootste etters de ouders nauw betrekken: 'Zij zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor hun kinderen.

In het PvdA-actieplan Hard maar Sociaal, dat dinsdag 3 juli aan minister Rouvoet zal worden gepresenteerd, pleiten Bouchibti en Depla onder meer voor vrijwillige of indien nodig verplichte opvoedingsondersteuning voor ouders, lik op stuk bij spijbelen en de mogelijkheid om jonge criminelen naar een internaat te sturen waar onderwijs en discipline centraal staan. Bouchibti en Depla willen dat er nog in deze kabinetsperiode minstens vijf internaten worden geopend.

Het volledige plan vindt u in onze digitale bibliotheek.