Waterschap Rivierenland

Vaarwijzer voor plezierig en veilig varen in Alblasserwaard

Waterschap Rivierenland heeft voor de wateren in de Alblasserwaard een vaarwijzer opgesteld. Net als in de vaarwijzer voor de rivier de Linge staan in deze vaarwijzer gedragsregels en tips om het varen plezierig te laten verlopen. Onder de vaarwateren in de Alblasserwaard vallen de lage boezemwateren in de Neder- en de Overwaard, zoals de Giessen, de Alblas en de Graafstroom.

Varen vereist kennis en vaardigheid. Om het vaarverkeer in de Alblasserwaard in goede banen te leiden is bovendien toezicht en controle nodig. Waterschap Rivierenland heeft hierin een taak. Hiervoor werkt het waterschap samen met gemeenten, watersportverenigingen, jachthavens en politie. Met toezicht en controle op de vaarwegen in de Alblasserwaard wil Waterschap Rivierenland onder meer de veiligheid garanderen en waterverontreiniging voorkomen.

In de door Waterschap Rivierenland samengestelde folder staat onder meer informatie met betrekking tot:

Maximumsnelheid en Vaarvergunning
De toegestane maximumsnelheid in de wateren van de Alblasserwaard is niet overal gelijk. Soms is 9 km toegestaan, op andere plaatsen 6,5 km per uur. Wanneer en waar een vaarvergunning verplicht is, waar deze verkrijgbaar is, hoelang de vergunning geldig is en wat er kan gebeuren als de vergunning niet kan worden getoond

Waarschuwen en bekeuren
Bij geconstateerde overtredingen hanteert waterschap Rivierenland in principe het zogenaamde twee-stappenbeleid: eerst waarschuwen en bij herhaling optreden. Soms wordt echter direct proces-verbaal opgemaakt, zoals bij extreme snelheidsovertredingen, illegale lozingen e.d.

Brochure aanvragen
De brochure `Vaarwijzer voor de Alblasserwaard' is bij het waterschap gratis aan te vragen maar ook te downloaden (Acrobat bestand). Op gemeentehuizen in de Alblasserwaard en de Vijfherenlanden zijn eveneens exemplaren te verkrijgen.