Programma Elektronische Provincies


Gericht informatie ontvangen via www.zeeland.nl met DigiD(3 juli 2007)

Vanaf deze week kunnen inwoners in Zeeland met de inlogcode voor alle overheidsdiensten, de DigiD, een eigen profiel aanmaken op www.zeeland.nl, de website van de provincie Zeeland. Belangstellen-den kunnen op de website het informatieaanbod specificeren via de optie 'Mijn Zeeland'. Via deze link wordt er ingelogd met een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. In de vorm van een digitale nieuws-brief wordt de belangstellende op de hoogte gehouden van bijvoor-beeld bekendmakingen en verleende vergunningen in de eigen omge-ving. De provincie Zeeland is de tweede provincie die werkt met DigiD.

DigiD
DigiD staat voor Digitale Identiteit. DigiD is een code om toegang te krijgen tot webdiensten van de overheid. De DigiD geldt als identificatie- en au-thenticatiemiddel voor burgers en bedrijven. De code is strikt persoonlijk en hangt samen met het BurgerServiceNummer (voorheen sofi-nummer). Doordat DigiD een authenticatiemiddel is kan er met de code een digitale handtekening worden geplaatst.

Mijn Zeeland
Begin maart dit jaar is de website van de provincie, www.zeeland.nl, ver-nieuwd. De website is vollediger, interactiever, flexibeler en persoonlijker geworden. Met 'Mijn Zeeland', de persoonlijke internetpagina (PIP), kan een abonnee worden geïnformeerd door het provinciebestuur over actuele vraagstukken. Bijvoorbeeld over het natuurpakket Westerschelde; een be-langrijk onderwerp op dit moment.

Digitalisering provincie Zeeland
Het kabinet heeft in 2003 landelijk het programma 'Andere Overheid' opge-start om een betere externe dienstverlening te realiseren. De provincie Zeeland heeft dit traject vorm gegeven in het project 'Digitalisering provin-cie Zeeland'. Het medium internet wordt hier actief voor ingezet. Het project heeft onder andere de provinciale 'Productencatalogus' opgeleverd en heeft er nu ook voor gezorgd dat men DigiD kan gebruiken voor het aan-maken van een persoonlijke pagina.

Productencatalogus
Op www.zeeland.nl is onder producten en diensten de Productencatalogus te vinden.
Eén loket voor alle provinciale producten en op ieder moment te raadple-gen. Zo kan men bijvoorbeeld informatie opvragen over de zwemwaterkwa-liteit of een milieuvergunning aanvragen. Aanvragen van een milieuvergun-ning kan bij de provincie Zeeland met een elektronisch formulier (webfor-mulier). De komende tijd zullen er meer webformulieren in gebruik worden genomen.

Vooruitzicht
Het is de bedoeling dat Zeeuwse burgers en bedrijven in een later stadium DigiD gebruiken voor het geheel digitaal aanvragen, opvragen en inzien van producten en of diensten zoals bijvoorbeeld voor het indienen van een bezwaar via een webformulier. Het bezwaar kan dan met een digitale hand-tekening (persoonlijke code van DigiD) worden verzonden. Dit is echter bij provincies nog niet mogelijk, omdat hier nog een wetswijziging voor in de maak is. Deze ligt ter beoordeling bij de Eerste Kamer. Met het digitaal la-ten verlopen van processen in combinatie met DigiD wordt het bovendien in de nabije toekomst mogelijk om de status van de aanvraag na te gaan.

Voor meer informatie over DigiD of aanvragen van een DigiD gebruikers-naam kan men kijken op: www.digid.nl

Kijk voor informatie over Mijn Zeeland op
https://www.zeeland.nl/mijnzeeland/index en kijk op http://loket.zeeland.nl/ voor de Productencatalogus.