Productschap Margarine


Home

02.07.2007

KB accijnsvrijstelling bio-olie voor warmte-opwekking gepubliceerd

In Staatsblad 228 van 28 juni jl. is het Koninklijk Besluit (KB) gepubliceerd volgens welke de accijnsvrijstelling voor bio-olie die wordt ingezet voor warmteopwekking per 1 juli 2007 ingaat (zie ook eerder artikel).

Dankzij dit KB treedt het nieuwe artikel 67 van de Wet op de accijns in werking waarin genoemde vrijstelling wordt geregeld. De vrijstelling wordt verleend bij de uitslag uit de accijnsgoederenplaats (AGP) of bij de invoer, aan de vergunninghouder van de AGP resp. de importeur.

Tegelijkertijd wordt het Uitvoeringsbesluit accijns gewijzigd. Het recht op vrijstelling moet namelijk worden aangetoond door de verbruiker van de goederen die aan vergunninghouder of importeur een verklaring verstrekt, dat hij de goederen zal aanwenden voor verwarmingsdoeleinden. Het nieuwe artikel 22 treedt daarom ook op 1 juli 2007 in werking zoals dat was bepaald in het Besluit van 28 juni 2006 .

Verder is de Wijziging Uitvoeringsregeling accijns in de Staatscourant van 27 juni jl. gepubliceerd. Deze wijziging is noodzakelijk om een uitzondering te creëren, omdat normaal gesproken depots die rechtstreeks aan afnemers leveren niet in aanmerking komen als AGP.