Productschap Margarine


Home

02.07.2007

Destructiewet is nu geïntegreerd in Gezondheids- en welzijnswet voor dieren

In het Staatsblad is een wijzigingswet verschenen die de voorschriften inzake dierlijke bijproducten opneemt in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en die de Destructiewet intrekt.

De ministers Verburg van LNV en Klink van VWS vinden het noodzakelijk een wettelijke basis te creëren voor een tijdige uitvoering van wijzigingen in de Dierlijke Bijproductenverordening (1774/2002) en de voorschriften inzake dierlijke bijproducten allemaal op te nemen in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Daarom is nu de Wet van 11 mei 2007, houdende wijziging van de voorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten verschenen. De overheveling van genoemde voorschriften maakt dat de Destructiewet kan worden ingetrokken.

De wijziging leidt ertoe dat na artikel 81 twee nieuwe hoofdstukken worden ingevoegd:

* Hoofdstuk VIIA: niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten

* Hoofdstuk VIIB: honden- en kattenbont en producten die dergelijk bont bevatten

* Het nieuwe artikel 81d geeft de minister van LNV beleidsvrijheid om nadere regels te stellen m.b.t. onderwerpen die zijn geregeld in EG-verordeningen, -richtlijnen, -beschikkingen en
-overeenkomsten.

* Het nieuwe artikel 81f geeft de minister van LNV beleidsvrijheid om exclusieve werkgebieden voor de verwerking van categorie 1- of categorie 2-materiaal vast te stellen, waaronder de optie om een erkende buitenlandse verwerker een werkgebied op Nederlands grondgebied toe te kennen.

De nieuwe wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit nog nader te bepalen tijdstip, dat voor verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.